H Κίνα τόνισε τη σημασία συνεργασίας μεταξύ των πλευρών στη Σύνοδο Κορυφής COP28, ανεξαρτήτως των ουσιαστικών διαφορών στις απόψεις τους. Τα μέλη της συνόδου θα πρέπει να παραβλέψουν τις ελλείψεις της συμφωνίας για τα ορυκτά καύσιμα. ανέφερε ο απεσταλμένος του Πεκίνου

Ο Σίε Ζένουα, απεσταλμένος του Πεκίνου για το κλίμα, δήλωσε ότι η Κίνα συνεργάζεται με όλες τις μεγάλες διαπραγματευτικές ομάδες για την εξεύρεση μιας λύσης. Η γλώσσα που θα συμφωνηθεί για τα ορυκτά καύσιμα, είναι το πιο αμφιλεγόμενο ζήτημα της φετινής συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα.

Ο ίδιος μάλιστα, περιέγραψε τη φετινή διάσκεψη COP28 για το κλίμα ως την πιο δύσκολη της καριέρας του. «Έχω λάβει μέρος σε αυτές τις διαπραγματεύσεις για το κλίμα εδώ και 16 χρόνια, ενώ η πιο καταπιεστική COP, ήταν αυτή της Κοπεγχάγης, καθώς πετύχαμε ένα αποτέλεσμα που ”αναγνωρίστηκε”. Η πιο συναρπαστική ήταν η COP του Παρισιού», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Η πιο δύσκολη είναι η φετινή διάσκεψη. Υπάρχουν τόσα ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν», παρατήρησε ο Κινέζος αξιωματούχος.

Κίνα: Παράπονα για την πιθανή συμμετοχή της Ταϊβάν στην COP28

Παράλληλα, η κινεζική αντιπροσωπεία στη διάσκεψη COP28 παραπονέθηκε για αυτό που χαρακτήρισε ως μία απαράδεκτη συζήτηση μεταξύ άλλων χωρών, αναφορικά με τη συμμετοχή της Ταϊβάν στην αναφερόμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.

«Η Κίνα παρατήρησε ότι στη διάρκεια της διάσκεψης μια μικρή ομάδα χωρών αγνόησε το γεγονός ότι η Ταϊβάν αποτελεί ένα αδιαίρετο κομμάτι της Κίνας, “κάνοντας θόρυβο” σχετικά με τη συμμετοχή των αρχών της Ταϊβάν στην COP», δήλωσε ένα μέλος της κινεζικής αντιπροσωπείας μέσω ενός μεταφραστή στην αίθουσα της ολομέλειας της διάσκεψης.