Η παγκόσμια βιομηχανία εξορύξεων κοιτασμάτων (upstream) πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκεται σε τροχιά για μια χρονιά-ρεκόρ όσον αφορά τις συγχωνεύσεις και εξαγορές, με αναλυτές της Rystad Energy να προβλέπουν επιπλέον συμφωνίες αξίας 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το τέλος του 2024. Αυτό ακολουθεί ένα ισχυρό πρώτο τρίμηνο, κατά το οποίο οι παγκόσμιες συμφωνίες αυξήθηκαν κατά 145% σε σύγκριση με πέρυσι, στα 64 δισεκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από το 2019, σύμφωνα με το Reuters.

Η κινητήρια δύναμη αυτής της δραστηριότητας είναι η Βόρεια Αμερική, η οποία αντιπροσώπευε ένα εκπληκτικό 83% όλων των συμφωνιών του πρώτου τριμήνου, στα σχεδόν 54 δισεκατομμύρια δολάρια. Η λεκάνη του Πέρμιαν, που εκτείνεται στο Δυτικό Τέξας και τη Νοτιοανατολική Νέα Υόρκη, ήταν εστία εξαγορών, αλλά η εστίαση στρέφεται τώρα σε άλλες σχιστολιθικές περιοχές των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχουν πιθανές συμφωνίες αξίας περίπου 41 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκτός της λεκάνης του Πέρμιαν, συμπεριλαμβανομένου του χαρτοφυλακίου Bakken της Exxon Mobil στη Βόρεια Ντακότα.

Ενώ η Βόρεια Αμερική κυριαρχεί, η δραστηριότητα εκτός των ΗΠΑ παραμένει υγιής. Το πρώτο τρίμηνο σημειώθηκαν συμφωνίες αξίας 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκτός των ΗΠΑ, γεγονός που αντιπροσωπεύει αύξηση 5% σε σύγκριση με πέρυσι. Αξιοσημείωτη είναι η ισχυρή ζήτηση για πόρους παραγωγής φυσικού αερίου, οι οποίοι αντιπροσώπευαν τα δύο τρίτα όλων των περιουσιακών στοιχείων πετρελαίου και φυσικού αερίου που αγοράστηκαν και πωλήθηκαν παγκοσμίως.