Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει σήμερα μια νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων για κρίσιμα διασυνοριακά έργα υποδομών ενέργειας της ΕΕ αξίας έως και 850 εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Η πρόσκληση, που διοργανώνεται από τον Εκτελεστικό Οργανισμό για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA), είναι ανοιχτή σε έργα που περιλαμβάνονται στον πρόσφατα εγκεκριμένο κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) και Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PMI) – ο πρώτος κατάλογος που εγκρίθηκε βάσει του αναθεωρημένου Κανονισμού TEN-E. Αυτό σημαίνει ότι νέες κατηγορίες έργων, όπως οι θαλάσσιοι ηλεκτρικοί δικτυώσεις και τα έργα υδρογόνου, θα είναι για πρώτη φορά επιλέξιμα για στήριξη.

Ο σημερινός διαγωνισμός, που ορίζεται στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του Μέσου Σύνδεσης της ΕΕ για την Ενέργεια (CEF Ενέργεια), προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης συνεισφερόμενων επιδοτήσεων συνολικής αξίας έως και 850 εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Η πρόσκληση αφορά προτάσεις χρηματοδότησης για μελέτες και κατασκευαστικά έργα και θα είναι ανοιχτή έως τις 22 Οκτωβρίου 2024. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Για την παρουσίαση της πρόσκλησης, την εξήγηση του πολιτικού της πλαισίου και την ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης αιτήσεων, έχει οργανωθεί διαδικτυακή ημερίδα πληροφόρησης CEF Ενέργεια για τις 14 Μαΐου 2024 (απόγευμα).

PCI-PMI

Τα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) είναι κρίσιμα διασυνοριακά έργα υποδομής που συνδέουν ή επηρεάζουν σημαντικά τα ενεργειακά συστήματα 2 ή περισσότερων χωρών της ΕΕ, ενώ τα Έργα Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PMI) συνδέουν τις ενεργειακές υποδομές 1 ή περισσοτέρων χωρών με γειτονικές χώρες – και εισήχθησαν για πρώτη φορά βάσει του αναθεωρημένου Κανονισμού TEN-E. Εστιάζοντας στις διασυνοριακές συνδέσεις, τα PCI και τα PMI αποτελούν βασικό στοιχείο για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων της Ένωσης, διασφαλίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια του εφοδιασμού και βελτιώνοντας την ολοκλήρωση της αγοράς.

Τα έργα που επιλέγονται ως PCI/PMI μπορούν αυτόματα να επωφεληθούν από πολλά πλεονεκτήματα που απορρέουν από τον Κανονισμό για τον Διαευρωπαϊκό Δίκτυο Ενέργειας (TEN-E), όπως η επιτάχυνση της χορήγησης αδειών και η βελτίωση της κανονιστικής μεταχείρισης. Οι φορείς υλοποίησης έργων είναι επίσης επιλέξιμοι να υποβάλουν αίτηση για οικονομική στήριξη για προπαρασκευαστικές μελέτες ή/και κατασκευαστικά έργα στο πλαίσιο του προγράμματος CEF Ενέργεια.

Το CEF Energy έχει προϋπολογισμό επιχορηγήσεων ύψους 5,88 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 και δημιουργήθηκε αρχικά για να υποστηρίξει μελέτες και έργα κατασκευής PCI στους τομείς του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας, των έξυπνων δικτύων και των δικτύων CO2. Ο αναθεωρημένος κανονισμός για τα ΔΕΔ-Ε επικαιροποίησε τους κανόνες σύμφωνα με την ατζέντα της Επιτροπής για την απαλλαγή από τον άνθρακα. Ενώ τα έργα ορυκτών καυσίμων έχουν κατ’ αρχήν αποκλειστεί από την επιλεξιμότητα για το καθεστώς PCI/PMI και το CEF Energy, νέοι τύποι έργων, όπως τα υπεράκτια δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και τα έργα υδρογόνου, έχουν καταστεί επιλέξιμα.

Αυτός ο πρώτος κατάλογος βάσει του αναθεωρημένου κανονισμού ΔΕΔ-Ε ακολουθεί 5 καταλόγους PCI που εγκρίνονταν κάθε δύο χρόνια από το 2013 βάσει του προηγούμενου κανονισμού ΔΕΔ-Ε.