Η Κομισιόν δημοσίευσε σήμερα (26/4) τις αξιολογήσεις της για τα προσχέδια των ενημερωμένων Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) της Βουλγαρίας και της Πολωνίας, τα οποία περιλαμβάνουν συστάσεις σχετικά με το πού θα πρέπει οι δύο αυτές χώρες να αυξήσουν τις φιλοδοξίες τους σύμφωνα με τους συμφωνημένους στόχους της ΕΕ για το 2030. Το γεγονός ακολουθεί τις ατομικές συστάσεις σχετικά με τα προσχέδια των ενημερωμένων ΕΣΕΚ που δημοσιεύτηκαν προηγουμένως για 24 άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Τα κράτη μέλη της ΕΕ καλούνται να υποβάλουν τα τελικά ενημερωμένα ΕΣΕΚ τους έως τις 30 Ιουνίου 2024, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις και τις ατομικές αξιολογήσεις της Κομισιόν.

Τα ΕΣΕΚ αποτελούν βασικά μέσα για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων μας για το 2030, περιγράφοντας τις εθνικές συνεισφορές και τα βασικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε εθνικό επίπεδο, ώστε οι χώρες της ΕΕ να μπορέσουν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους βάσει της πρόσφατα συμφωνηθείσας νομοθεσίας για την επίτευξη της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας.

Τον Δεκέμβριο, σε ανακοίνωσή της για την αξιολόγηση του συνολικού αντίκτυπου των σχεδίων των ΕΣΚΠ, η Κομισιόν διαπίστωσε ότι ο σωρευτικός αντίκτυπος των σχεδίων δεν είναι ακόμη επαρκής για τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, όπως απαιτείται από τη λεγόμενη νομοθεσία “Fit for 55”. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατυπώνει συστάσεις προς τις χώρες της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο επικαιροποίησης και ευθυγράμμισης των σχεδίων τους για την επίτευξη των κοινών μας στόχων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνει την έκκληση της προς όλες τις χώρες της ΕΕ να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και να προετοιμαστούν καλύτερα για την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη βελτίωση των μέτρων ενεργειακής απόδοσης. Ενθαρρύνονται επίσης πρόσθετα μέτρα για την ενδυνάμωση των καταναλωτών, τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Όπως και στις προηγούμενες αξιολογήσεις, πολλές από τις συστάσεις αφορούν την αύξηση του επιπέδου φιλοδοξίας σε συγκεκριμένες πτυχές και την παροχή πρόσθετων λεπτομερειών σχετικά με συγκεκριμένα μέτρα για την υποστήριξη αυτών των φιλοδοξιών.

Η Κομισιόν έχει πλέον κλείσει τις διαδικασίες επί παραβάσει που κινήθηκαν κατά της Βουλγαρίας και της Πολωνίας τον Δεκέμβριο λόγω της μη υποβολής των σχεδίων τους. Με τον τρόπο αυτό, η Αυστρία παραμένει η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν έχει ακόμη υποβάλει το σχέδιο επικαιροποιημένου ΕΣΚΠ. Η Κομισιόν καλεί την Αυστρία να υποβάλει το σχέδιό της χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.