Η συνεχιζόμενη ύφεση στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων θα πρέπει να είναι προσωρινή, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ). Οι ευρωπαϊκές πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία μειώθηκαν κατά 11,3% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, ενώ η παγκόσμια αύξηση των πωλήσεων έχει επίσης επιβραδυνθεί.

Όμως, η ετήσια έκθεση του ΙΕΑ για τα ηλεκτρικά οχήματα προβλέπει ότι σχεδόν ένα στα πέντε αυτοκίνητα στους δρόμους των ΗΠΑ και της Ευρώπης – και ένα στα τρία στους δρόμους της Κίνας – αναμένεται να είναι ηλεκτρικό μέχρι το 2030.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν εμπλακεί σε έναν πόλεμο τιμών, με την Tesla να ρίχνει τις τιμές στην Κίνα το Σαββατοκύριακο και με την αντίπαλη Li Auto να απαντά αμέσως, καθώς οι δύο τους μάχονται για μια αγορά που σφίγγει, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο ΙΕΑ προβλέπει αύξηση των πωλήσεων EVs

Πιο συγκεκριμένα, μια νέα έκθεση του ΙΕΑ προβλέπει αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το 2024, οι πωλήσεις αναμένεται να φτάσουν τα 17 εκατομμύρια παγκοσμίως, με την Κίνα να πρωτοστατεί με 10 εκατομμύρια. Αυτή η ταχεία ανάπτυξη οφείλεται στην πτώση των τιμών των μπαταριών, στα κυβερνητικά κίνητρα και στις μεγάλες επενδύσεις στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων.

Η έκθεση προβλέπει σημαντικές αλλαγές τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τις τρέχουσες πολιτικές, μέχρι το 2030, σχεδόν το ένα τρίτο των αυτοκινήτων στους κινεζικούς δρόμους θα είναι ηλεκτρικά, ενώ παρόμοιοι αριθμοί θα υπάρχουν στις ΗΠΑ και την ΕΕ μέχρι το 2035. Αυτή η ευρεία υιοθέτηση θα μπορούσε να μειώσει την ημερήσια κατανάλωση πετρελαίου για τις οδικές μεταφορές κατά ποσό ισοδύναμο με αυτό που χρησιμοποιούν σήμερα η Κίνα και η Ευρώπη μαζί.

Ωστόσο, υπάρχουν εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Η προσιτότητα παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα, ιδίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Επιπλέον, ζωτικής σημασίας είναι η διασφάλιση της ύπαρξης αρκετών δημόσιων σταθμών φόρτισης για να συμβαδίσουν με τον αυξανόμενο αριθμό ηλεκτρικών οχημάτων.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης διαδικτυακά εργαλεία για τους χρήστες ώστε να διερευνήσουν τα δεδομένα για τα ηλεκτρικά οχήματα, τις προβλέψεις και τα παγκόσμια μέτρα πολιτικής.

Η δύσκολη περίοδος της Tesla

Όσον αφορά τον αμερικανικό κολοσσό, Tesla, οι πρόσφατες μειώσεις τιμών στην Κίνα θα μπορούσαν να εξαλείψουν όλα τα λειτουργικά κέρδη της εκεί, σύμφωνα με την Evercore ISI. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην εκκαθάριση των αποθεμάτων, αλλά μπορεί να οδηγήσει την κινεζική επιχείρηση της Tesla σε ζημίες.

Αυτός ο πόλεμος τιμών επεκτείνεται και στους κινέζους ανταγωνιστές όπως η Li Auto, η οποία επίσης μείωσε τις τιμές. Η Tesla αντιμετωπίζει μια δύσκολη έκθεση αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου με αναμενόμενη πτώση 40% στα λειτουργικά κέρδη και πιθανή πρώτη μείωση εσόδων εδώ και χρόνια. Η εταιρεία λαμβάνει δραστικά μέτρα, όπως απολύσεις και επικέντρωση στην ιδέα ενός αυτοκινούμενου αυτοκινήτου επόμενης γενιάς. Το μερίδιο αγοράς της Tesla στην Κίνα έχει συρρικνωθεί σημαντικά, πέφτοντας από το 10,5% στο 6,7% μέσα σε λίγους μήνες.