Μια ελβετική ενεργειακή εταιρεία μηνύει ασφαλιστικούς ομίλους, συμπεριλαμβανομένου της Lloyd’s του Λονδίνου, για περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ με αφορμή τις εκρήξεις που είχαν στόχο τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream ο οποίος μετέφερε ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία.

Έγγραφα που υποβλήθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου και επικαλούνται οι Times του Λονδίνου, αποκαλύπτουν πως ελβετική επιχείρηση, η οποία εδρεύει στο Zug, κατονόμασε τις ασφαλιστικές εταιρείες Lloyd’s και Arch ως κατηγορούμενους για ελλιπή ασφαλιστική κάλυψη ύστερα από τις εκρήξεις που κατέστρεψαν δύο από τους αγωγούς Nord Stream που συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία, τον Σεπτέμβριο του 2022.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένων ενεργειών. Η Σουηδία, η οποία διέκοψε τον περασμένο μήνα την έρευνά της για τις εκρήξεις, και η Γερμανία φέρεται να έχουν βρει ίχνη εκρηκτικών που σχετίζονται με το περιστατικό.

Οι πολιτικοί στη Ρωσία και τη Δύση έχουν κατηγορήσει η κάθε πλευρά την άλλη ότι προκάλεσε τις εκρήξεις, αλλά κάθε πλευρά έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη με το γεγονός.

Τον περασμένο Ιούνιο, μια έκθεση αποκάλυψε ότι μια ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών ενημέρωσε αξιωματούχους των ΗΠΑ για συνωμοσία των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας να ανατινάξουν τον αγωγό τρεις μήνες πριν να συμβούν οι εκρήξεις στο σύστημα στη Βαλτικής Θάλασσας.

Οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2 απενεργοποιήθηκαν από τις εκρήξεις, ακρωτηριάζοντας τον ενεργειακό εφοδιασμό στην Ευρώπη και αποκόπτοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε πιθανά έσοδα για τη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις κατήγγειλαν την επίθεση ως θρασύτατη πράξη δολιοφθοράς στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, τη στιγμή που η τιμή του πετρελαίου είχε εκτοξευθεί.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η προκαταρκτική εκτίμηση της Nord Stream για «το κόστος για την αποστράγγιση και τη σταθεροποίηση του αγωγού, για την πλήρη επισκευή και την αντικατάσταση του χαμένου αποθέματος φυσικού αερίου» είναι μεταξύ 1,2 δισ. ευρώ και 1,35 δισ. ευρώ.

Η ελβετική εταιρεία που προσέφυγε στα δικαστήρια υποστηρίζει ότι για τους σκοπούς των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, οι δύο εκρήξεις θα πρέπει να ταξινομηθούν ως ξεχωριστά περιστατικά. Ο Lloyd’s αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Nord Stream και η Arch δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.