Η Σουηδία σταμάτησε την Τετάρτη την έρευνά της σχετικά με τις εκρήξεις που σημειώθηκαν το 2022 στους αγωγούς Nord Stream που μεταφέρουν ρωσικό αέριο στη Γερμανία, λέγοντας ότι δεν έχει δικαιοδοσία στην υπόθεση, αλλά παρέδωσε τα στοιχεία που αποκάλυψε στους Γερμανούς ερευνητές.

Οι αγωγοί πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων Nord Stream 1 και 2 που μεταφέρουν φυσικό αέριο κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα υπέστησαν ρήξη από μια σειρά εκρήξεων στην οικονομική ζώνη της Σουηδίας και της Δανίας τον Σεπτέμβριο του 2022, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες μεθανίου στον αέρα.

Η Ρωσία και η Δύση, σε αντιπαράθεση για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, έδειξαν ο ένας τον άλλον με το δάχτυλο. Ο καθένας έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη και κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Ο Σουηδός εισαγγελέας Mats Ljungqvist δήλωσε στο Reuters: «Έχουμε μια εικόνα για το τι έχει συμβεί, και από τι αποτελείται αυτή η εικόνα δεν μπορούμε να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν έχουμε δικαιοδοσία», είπε.

 «Δεν είναι καθήκον της Σουηδίας να συνεχίσει αυτή την έρευνα».

Ο Ljungqvist δήλωσε ότι το κύριο καθήκον ήταν να διαπιστωθεί εάν η Σουηδία ή Σουηδοί πολίτες εμπλέκονται στην επίθεση, η οποία, όπως είπε, έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα.

«Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι «όχι» και δεν υπάρχει τίποτα σε αυτή την υπόθεση που να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Σουηδίας τώρα που είδαμε πώς έχουν τα πράγματα», είπε.

Ο Ljungqvist δήλωσε ότι η έρευνα ήταν εκτεταμένη και ότι τα ευρήματα μοιράστηκαν με τους Γερμανούς ερευνητές, αλλά οι νόμοι περί απορρήτου τον εμπόδισαν να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία.

Η Δανία και η Γερμανία διεξάγουν χωριστές έρευνες. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η αστυνομία της Δανίας δήλωσε την Τετάρτη ότι αναμένεται να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνά της «σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Τον Ιούλιο, η Γερμανία δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι είχε βρει ίχνη υποθαλάσσιων εκρηκτικών σε ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος που μπορεί να είχε χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά των εκρηκτικών και ότι εκπαιδευμένοι δύτες μπορεί να είχαν συνδέσει τα εκρηκτικά στους αγωγούς.