Η κυβέρνηση της Γερμανίας συμφώνησε σε σχέδια για την επιδότηση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο που μπορούν να μεταπηδήσουν σε υδρογόνο, δήλωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη συμπλήρωση της διακοπτόμενης ανανεώσιμης ενέργειας και την επιτάχυνση της μετάβασης στην παραγωγή ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η ανακοίνωση ακολουθεί την πίεση της βιομηχανίας, που ανυπομονεί για λεπτομέρειες, αφού η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί τη στρατηγική πέρυσι, καθώς η Γερμανία υπολογίζει στο υδρογόνο για να βοηθήσει τη χώρα να απομακρυνθεί από το φυσικό αέριο και τον άνθρακα.

Οι μετοχές των γερμανικών εταιρειών κοινής ωφέλειας RWE και EnBW, των οποίων οι διευθύνοντες σύμβουλοι ήταν μεταξύ εκείνων που προέτρεπαν για πρόοδο, σημείωναν άνοδο 1,9% και 3,6% αντίστοιχα στις 1034 GMT.

Η διαδικασία υποβολής προσφορών για τις τέσσερις μονάδες φυσικού αερίου συνολικής δυναμικότητας έως 10 γιγαβάτ (GW) θα πραγματοποιηθεί σύντομα, δήλωσε το υπουργείο, χωρίς να διευκρινίσει πότε.

Είπε ότι τα σχέδια μετάβασης στο υδρογόνο θα πρέπει να εκπονηθούν έως το 2032, ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης μετάβαση των μονάδων στο υδρογόνο μεταξύ 2035 και 2040.

Η κυβέρνηση θα επιδοτήσει επίσης μονάδες παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν αποκλειστικά με υδρογόνο με ισχύ έως 500 μεγαβάτ για σκοπούς ενεργειακής έρευνας, δήλωσε το υπουργείο, χωρίς να δώσει οικονομικές λεπτομέρειες.

Επιπλέον, το Βερολίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι ένας νέος σχεδιασμός για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα εισάγει έναν μηχανισμό δυναμικότητας με βάση την αγορά, ο οποίος θα συμφωνηθεί περί τα μέσα του τρέχοντος έτους και θα τεθεί σε λειτουργία έως το 2028.

Ο μηχανισμός αυτός θα αντικατοπτρίζει την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Γερμανίας, μετά τις επικρίσεις των περιβαλλοντικών ακτιβιστών ότι οι μηχανισμοί δυναμικότητας που πληρώνουν τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για να εξασφαλίζουν δυναμικότητα βασικού φορτίου όταν η διαλείπουσα ηλιακή και αιολική ενέργεια δεν επαρκεί έχουν χρησιμοποιηθεί για την επιδότηση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων.

Λεπτομέρειες που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί

Η ένωση επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας της Γερμανίας BDEW δήλωσε ότι η συμφωνία πρέπει να ακολουθηθεί αμέσως από μια συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση, ώστε η πρώτη πρόσκληση υποβολής προσφορών να πραγματοποιηθεί φέτος.

Η εταιρεία κοινής ωφέλειας Uniper δήλωσε ότι αναμένει να κατασκευάσει μέρος της νέας δυναμικότητας.

«Μόλις μπορέσουμε να εξετάσουμε τις λεπτομέρειες, θα αποφασίσουμε εάν και με ποιες επενδύσεις θα συμμετάσχουμε», ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος Michael Lewis.

Η Γερμανία συμφώνησε πέρυσι με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προκηρύξει διαγωνισμό για 8,8 GW νέων μονάδων υδρογόνου και έως άλλα 15 GW που θα λειτουργούν αρχικά με φυσικό αέριο πριν συνδεθούν στο δίκτυο υδρογόνου το αργότερο μέχρι το 2035, αλλά το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες διαφώνησαν για τον τρόπο με τον οποίο θα επιδοτηθούν οι μονάδες φυσικού αερίου.

Η γερμανική κυβέρνηση θα συζητήσει αν χρειάζεται περαιτέρω δυναμικότητα φυσικού αερίου πέραν των 10 GW που έχουν προγραμματιστεί, δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ συμφώνησαν επίσης να αρθούν τα εμπόδια για την κατασκευή και λειτουργία ηλεκτρολυτών, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να διαχωρίζουν το υδρογόνο από το νερό, ανέφερε το υπουργείο.

Η στρατηγική της Γερμανίας για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής υποτίθεται ότι θα ήταν έτοιμη πέρυσι, αλλά μια απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου που άσκησε βέτο σε χρέος ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ που προοριζόταν για έργα για το κλίμα ανάγκασε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τον προϋπολογισμό της.

Οι σχεδιαζόμενες μονάδες θα είναι ζωτικής σημασίας για το Βερολίνο προκειμένου να πείσει τους ανατολικούς παραγωγούς καφέ άνθρακα, του πιο ρυπογόνου είδους, να καταργήσουν σταδιακά τους σταθμούς καύσης άνθρακα νωρίτερα από την επίσημη ημερομηνία του 2038 και να βοηθήσουν τη Γερμανία να επιτύχει ταχύτερα τους στόχους της για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.