Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την προγραμματισμένη γερμανική κρατική ενίσχυση ύψους περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την κατασκευή ενός συστήματος αγωγών υδρογόνου, γνωστού ως Hydrogen Core Network (HCN), σύμφωνα με το Reuters.

Το Βερολίνο σχεδιάζει να δώσει οικονομικές εγγυήσεις ώστε να επιτρέψει στις εταιρείες που θα κατασκευάσουν και θα λειτουργήσουν το δίκτυο των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ να λάβουν ευνοϊκότερα δάνεια για την κάλυψη των αρχικών ζημιών κατά τη φάση της εκκίνησης από το 2025.

Η ενθάρρυνση της υιοθέτησης του υδρογόνου υπερτερεί έναντι οποιασδήποτε στρέβλωσης του ανταγωνισμού και του εμπορίου στην ΕΕ από το πρόγραμμα, δήλωσε την Παρασκευή η Κομισιόν.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας συμφώνησε τον Απρίλιο σχετικά με τον μηχανισμό χρηματοδότησης και παρέτεινε την προθεσμία κατασκευής κατά πέντε χρόνια έως το 2037, προσφέροντας επίσης προστασία για τους επενδυτές σε περίπτωση πτώχευσης.

Πολλές χώρες αναζητούν το υδρογόνο, το οποίο μπορεί να παραχθεί από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια για μια πιο αποθηκεύσιμη μορφή πράσινης ενέργειας, για να τις βοηθήσει να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Διαβάστε ακόμη