Σήμερα, η Κομισιόν χορηγεί σχεδόν 720 εκατ. ευρώ σε επτά έργα ανανεώσιμου υδρογόνου στην Ευρώπη, τα οποία επιλέχθηκαν μέσω της πρώτης ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου. Τα κεφάλαια για τη δημοπρασία αυτή προέρχονται από τα έσοδα του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ. Οι νικητές θα παράγουν ανανεώσιμο υδρογόνο στην Ευρώπη και θα λάβουν επιδότηση για να γεφυρώσουν τη διαφορά τιμής μεταξύ του κόστους παραγωγής τους και της τιμής αγοράς του υδρογόνου, η οποία επί του παρόντος καθοδηγείται από μη ανανεώσιμους παραγωγούς.

Συνεπώς, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου συμβάλλει στην κλιμάκωση των καθαρότερων καυσίμων που θα συμβάλουν στην απαλλαγή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από τις ανθρακούχες εκπομπές. Το ανανεώσιμο υδρογόνο που παράγουν θα χρησιμοποιηθεί σε τομείς όπως ο χάλυβας, τα χημικά, οι θαλάσσιες μεταφορές και τα λιπάσματα.

Τα 7 επιλεγμένα έργα ήταν οι νικητές μιας δημοπρασίας που υπερκαλύφθηκε και στην οποία υποβλήθηκαν συνολικά 132 προσφορές. Μαζί, οι νικητές υποψήφιοι σχεδιάζουν να παράγουν 1,58 εκατομμύρια τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου σε διάστημα δέκα ετών, αποφεύγοντας πάνω από 10 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2. Τα επιλεγμένα έργα βρίσκονται σε 4 ευρωπαϊκές χώρες. Υπέβαλαν προσφορές μεταξύ 0,37 και 0,48 ευρώ ανά χιλιόγραμμο παραγόμενου ανανεώσιμου υδρογόνου, ενώ πληρούσαν και τις άλλες προϋποθέσεις χαρακτηρισμού. Η επιδότηση που θα λάβουν τα 7 έργα κυμαίνεται από 8 εκατ. ευρώ έως 245 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, μέσω του νέου μηχανισμού «Πλειστηριασμοί ως υπηρεσία», η Γερμανία διέθεσε 350 εκατ. ευρώ σε εθνική χρηματοδότηση για τα έργα με την υψηλότερη κατάταξη στη Γερμανία, τα οποία δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για στήριξη σε επίπεδο ΕΕ, αλλά πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Οι γερμανικές αρχές θα επιλέξουν και θα ανακοινώσουν τα έργα που θα κερδίσουν. Το σύστημα «Δημοπρασίες ως υπηρεσία» είναι ανοικτό σε όλα τα κράτη μέλη, επιτρέποντάς τους να επωφεληθούν από την πλατφόρμα δημοπρασιών σε επίπεδο ΕΕ και να χορηγήσουν εθνική χρηματοδότηση σε πρόσθετα έργα. Η Επιτροπή καλεί άλλα κράτη μέλη να επωφεληθούν από την υπηρεσία αυτή για μελλοντικές δημοπρασίες.

Επόμενα βήματα

Τα επτά επιλεγμένα έργα θα αρχίσουν τώρα να προετοιμάζουν τις ατομικές συμφωνίες επιχορήγησής τους με τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA). Οι συμφωνίες αυτές αναμένεται να υπογραφούν το αργότερο έως τον Νοέμβριο του 2024.

Τα επιλεγμένα έργα θα πρέπει να αρχίσουν να παράγουν ανανεώσιμο υδρογόνο εντός 5 ετών το πολύ μετά την υπογραφή της συμφωνίας επιχορήγησης. Θα λάβουν την χορηγηθείσα σταθερή επιδότηση πριμοδότησης για έως και 10 έτη για πιστοποιημένη και επαληθευμένη παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές.

Η Επιτροπή σχεδιάζει να ξεκινήσει μια δεύτερη δημοπρασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Θα αξιοποιήσει τα διδάγματα που αντλήθηκαν από αυτόν τον πιλοτικό πλειστηριασμό και θα ζητήσει περαιτέρω διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη πριν από την έναρξη του επόμενου πλειστηριασμού.