Η αναμενόμενη απότομη πτώση του κόστους των μπαταριών για την αποθήκευση ενέργειας τα επόμενα χρόνια θα επιταχύνει τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα, δήλωσε την Πέμπτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), σύμφωνα με το Reuters.

Ενώ η ανανεώσιμη ενέργεια από μόνη της είναι ήδη πολύ φθηνότερη από τις μονάδες άνθρακα και φυσικού αερίου, ο καιρός μπορεί να διακόψει την ηλιακή και αιολική ενέργεια και πρέπει να συνδυαστεί με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας για να παρέχει αξιόπιστες πηγές ενέργειας.

Το συνολικό κόστος κεφαλαίου της αποθήκευσης μπαταριών αναμένεται να πέσει έως και 40% έως το 2030, ανέφερε ο παρατηρητής με έδρα το Παρίσι στην έκθεσή του «Batteries and Secure Energy Transitions».

«Ο συνδυασμός ηλιακών φωτοβολταϊκών και μπαταριών είναι σήμερα ανταγωνιστικός με τις νέες μονάδες άνθρακα στην Ινδία», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ.

«Και μόλις τα επόμενα χρόνια, θα είναι φθηνότερος από τον νέο άνθρακα στην Κίνα και την ενέργεια από φυσικό αέριο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι μπαταρίες αλλάζουν το παιχνίδι μπροστά στα μάτια μας».

Περίπου το 90% των μπαταριών ιόντων λιθίου χρησιμοποιείται στον τομέα των μεταφορών. Υπάρχουν περισσότερα περιθώρια για μείωση του κόστους στις μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας, οι οποίες μπορεί να είναι μεγαλύτερες και βαρύτερες.

Οι φθηνότερες μπαταρίες φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP) αντιπροσώπευαν το 80% των νέων μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας πέρυσι, δήλωσε ο ΙΕΑ.

Οι φθηνότερες μπαταρίες ιόντων νατρίου θα αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% των μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι το 2030, αλλά θα αποτελούν ένα αυξανόμενο μερίδιο των μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας, πρόσθεσε.

Η παγκόσμια αγορά για την αποθήκευση ενέργειας διπλασιάστηκε πέρυσι σε πάνω από 90 γιγαβατώρες (GWh), αναφέρει η έκθεση.

Η συνολική παγκόσμια χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας αναμένεται να εξαπλασιαστεί μέχρι το 2030, με τις μπαταρίες να αντιπροσωπεύουν το 90% της αύξησης και την αντλητική υδροηλεκτρική ενέργεια το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης.