Έως τις 15 Μαΐου έχουν περιθώριο οι αγρότες για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ.

Η υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ξεκίνησε στις 9 Απριλίου και το ενδιαφέρον που παρατηρείται είναι πολύ ισχυρό. Ωστόσο, από την πλευρά των ενδιαφερόμενων αγροτών εκφράζεται ανησυχία για δύο σημαντικές παραμέτρους:

  • α) Η πρώτη αφορά στο ύψος της χρηματοδότησης, που θεωρείται πολύ χαμηλό για να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν στον πρωτογενή τομέα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα 30 εκατ. ευρώ επαρκούν για 1.500 έως 2.000 έργα. Μία διέξοδος θα ήταν να συνεχιστεί η επιδότησης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων μετά τον τερματισμό του «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», πιθανώς μέσα από τα Σχέδια Βελτίωσης που είναι το ειδικό πρόγραμμα που διαχειρίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα.
  • β) Η δεύτερη αφορά στη διαδικασία της αδειοδότησης. Ζητούμενο είναι να απλοποιηθεί η διαδικασία και να περιοριστεί η γραφειοκρατία, ώστε αν είναι δυνατόν να αρκεί η υποβολή μιας υπεύθυνης δήλωσης, ειδικά σε περιπτώσεις όπου η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων δεν γίνεται, για παράδειγμα, κοντά σε ένα αρχαιολογικό χώρο. Η φετινή αρδευτική περίοδος θα πρέπει να θεωρείται χαμένη, καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κατασκευή των πρώτων φωτοβολταϊκών θα ξεκινήσει μετά το φθινόπωρο.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα προβλέπει τη χορήγηση ενίσχυσης έως το 30% του συνολικού κόστους, με ανώτατο ποσό επιχορήγησης τα 350 ευρώ ανά κιλοβάτ (kW). Σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ (24%), καθώς δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη. Για τις αιτήσεις που αφορούν σε φωτοβολταϊκό ισχύος έως 30 kW εφαρμόζεται ο ενεργειακός συμψηφισμός (net metering), ενώ από 31 kW έως 50 kW το σχήμα του net-billing, δηλαδή συμψηφίζεται η κατανάλωση με την παραγωγή, ενώ η πλεονάζουσα ενέργεια αποζημιώνεται με σταθερή τιμή από τον ΔΑΠΕΕΠ.

Επιλέξιμες προς ενίσχυση δαπάνες είναι η προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πλαισίων, αντιστροφέα και παρελκόμενων υλικών (πίνακες, καλώδια κ.λπ.), η προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος βάσεων, μετρητή Φ/Β, καθώς και η αμοιβή για μελέτη – διαστασιολόγηση του συστήματος εφόσον αυτή αποτελεί μέρος των παγίων της επιχείρησης, καθώς και οι εργασίες εγκατάστασης του συστήματος.