Το Υπουργείο Ηλεκτρισμού και Ενέργειας της Αιγύπτου δίνει σημαντική ώθηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς σχεδιάζει να προσθέσει στο εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας 1.700 μεγαβάτ (MW) δυναμικότητας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, υποστηριζόμενο από άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους περίπου 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο δίνει προτεραιότητα σε έργα αιολικής ενέργειας και σε φωτοβολταϊκά, με τα πρώτα να αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τον Μάιο του 2024.

Σύμφωνα με το περιοδικό pv, το σχέδιο επικεντρώνεται σε δύο κύριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: την αιολική και την ηλιακή ενέργεια:

  • Αιολική ενέργεια: Το υπουργείο στοχεύει να προσθέσει 1.000 MW αιολικής ισχύος στην περιοχή του Κόλπου του Σουέζ. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω δύο έργων:
  1. Μια συνεργασία μεταξύ ιαπωνικών, γαλλικών και αιγυπτιακών εταιρειών.
  2. Ένα έργο που χρηματοδοτείται από επενδυτές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
  • Ηλιακή ενέργεια: Δύο μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα σχεδιάζονται στην περιοχή Kom Ombo, νότια του Ασουάν:
  1. Ένα έργο 200 MW με χρηματοδότηση από τη Σαουδική Αραβία.
  2. Ένα έργο 500 MW με χρηματοδότηση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τα έργα αυτά αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την Αίγυπτο, η οποία ήταν μία από τις πρώτες αφρικανικές χώρες που ανέπτυξαν μεγάλης κλίμακας έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο, οι προηγούμενες προσπάθειες στηρίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στη στήριξη των χορηγών και όχι στις ιδιωτικές επενδύσεις.

Γεωπολιτικές αλλαγές οδηγούν την εστίαση στις ΑΠΕ

Η πρόσφατη άνοδος των παγκόσμιων τιμών του φυσικού αερίου λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας δημιούργησε μια μοναδική ευκαιρία για την Αίγυπτο. Η χώρα είναι σημαντικός εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), με το 80% του LNG της να πηγαίνει στην Ευρώπη το 2023. Αυτή η αύξηση των εσόδων, σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους των φωτοβολταϊκών, έχει καταστήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μια πιο ελκυστική επιλογή για το ενεργειακό μείγμα της Αιγύπτου.

Επί του παρόντος, η ηλεκτροπαραγωγή της Αιγύπτου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα, με κατανομή 80% θερμική, 12% αιολική, 6% υδροηλεκτρική και μόνο 2% ηλιακή. Η κυβέρνηση στοχεύει να επιτύχει μια σημαντική αλλαγή μέχρι το 2030, στοχεύοντας στο 42% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα, με την ηλιακή ενέργεια να συνεισφέρει ένα σημαντικό 22%. Αυτός ο στόχος απαιτεί μια τεράστια αύξηση της φωτοβολταϊκής ισχύος, από το σημερινό 1,77 GW σε 31 GW μέχρι το 2030.

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός Benban

Η Αίγυπτος έχει εμπειρία με φωτοβολταϊκά έργα μεγάλης κλίμακας, με τον φωτοβολταϊκό σταθμό Benban να αναδεικνύει το ηλιακό δυναμικό της χώρας. Το Benban, που βρίσκεται κοντά στο Ασουάν, είναι μία από τις μεγαλύτερες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στον κόσμο, με δυναμικότητα που κυμαίνεται από 1,4 GW έως 1,8 GW (τα στοιχεία ποικίλλουν λόγω πιθανών σχεδίων επέκτασης). Αναπτυγμένο μέσω μιας κοινοπραξίας 41 ξεχωριστών έργων από εταιρείες όπως η Voltalia, η Infinity Solar και η Scatec Solar, το Benban αντιπροσωπεύει μια επένδυση ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με σημαντική διεθνή υποστήριξη από ιδρύματα όπως η IFC της Παγκόσμιας Τράπεζας και η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης.

Το Benban δεν παράγει μόνο καθαρή ενέργεια αλλά δημιουργεί και θέσεις εργασίας. Το έργο φέρεται να δημιούργησε περίπου 6.000 θέσεις εργασίας στη διαχείριση και τη συντήρηση, δημιουργώντας ένα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικά έργα. Το Benban λειτουργεί στο πλαίσιο ενός συστήματος τιμολόγησης τροφοδότησης (FIT) διάρκειας 25 ετών, το οποίο εγγυάται μια σταθερή τιμή για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια. Το σύστημα αυτό είναι μοναδικό στην Αίγυπτο και έδωσε κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις στο έργο.

Νέα έργα και τεχνολογίες στον ορίζοντα

Ενώ το Benban υπήρξε μια ιστορία επιτυχίας, η Αίγυπτος κοιτάζει πέρα από τα σύνορά της για μελλοντικά έργα:

  • Η κατασκευή ενός φωτοβολταϊκoύ σταθμού 200 MW στο Kom Ombo, που χρηματοδοτείται από την ACWA Power της Σαουδικής Αραβίας, βρίσκεται σε εξέλιξη. Το έργο αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2024.
  • Παραγωγή πράσινου υδρογόνου: Η ACWA Power υπέγραψε συμφωνία-πλαίσιο για την ανάπτυξη ενός έργου πράσινου υδρογόνου ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενδεχομένως στην οικονομική ζώνη της διώρυγας του Σουέζ. Το έργο αυτό θα αξιοποιήσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, για την παραγωγή καθαρού καυσίμου υδρογόνου.
  • Απανθρακοποίηση των βιομηχανιών: Εταιρείες όπως η Empower New Energy στοχεύουν στον εμπορικό και βιομηχανικό τομέα (C&I) με φωτοβολταϊκές λύσεις σε στέγες, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα και να εξασφαλίσουν σταθερές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Αποθήκευση μπαταριών: Η Scatec, μια εταιρεία που δραστηριοποιείται ήδη στο Benban, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας για ένα πρώτο στο είδος του φωτοβολταϊκό έργο 1 GW και αποθήκευσης μπαταριών 200 MWh στην Αίγυπτο. Αυτό το υβριδικό έργο θα συνδυάζει την παραγωγή ηλιακής ενέργειας με την αποθήκευση μπαταριών, επιτρέποντας πιο αξιόπιστη και ευέλικτη παροχή ενέργειας.

Οι φιλοδοξίες της Αιγύπτου στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αρκετές προκλήσεις. Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και η υποτίμηση του νομίσματος δυσχεραίνουν τις ξένες επενδύσεις. Επιπλέον, τα υψηλά παγκόσμια επιτόκια αυξάνουν το κόστος χρηματοδότησης των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παρά τις προκλήσεις αυτές, η δέσμευση της κυβέρνησης να καταργήσει σταδιακά τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων και η αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του πληθυσμού αποτελούν θετικά σημάδια για το μέλλον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αίγυπτο.

Μακροπρόθεσμα, οι κατασκευαστές μπορεί επίσης να έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν ηλιακή ενέργεια από την Αίγυπτο στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω των προγραμματισμένων διασυνδέσεων μεταξύ της χώρας και της Κρήτης και στη συνέχεια στην ηπειρωτική Ελλάδα.