Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ελλάδας σε ηλεκτρισμό και θερμότητα θα γίνει τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 ο Άη Στράτης, χάρη σε ένα πρωτοποριακό σύστημα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ένας αιολικός σταθμός εγκατεστημένης ισχύος 0,9 MW, ένας φωτοβολταϊκός σταθμός μέγιστης ισχύος παραγωγής 0,2268 MW, συσσωρευτές αποθηκευτικής ικανότητας 2,56 MWh, σταθμός για την παραγωγή θερμικής ενέργειας και δίκτυο διανομής και προμήθειας ενέργειας. Xάρη σε όλα αυτά, ο Άη Στράτης θα αποτελεί σύντομα το πρώτο και μοναδικό μέχρι στιγμής, ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ελλάδας σε ηλεκτρισμό και θερμότητα, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου Μαρία Κακαλή.

Ο Άη Στράτης των περίπου 250 κατοίκων, πρόκειται να μετατραπεί στο πρώτο πράσινο νησί της Ελλάδας, με διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας άνω του 85%, αποθήκευση ενέργειας, τηλεθέρμανση και παροχή ζεστού νερού στους κατοίκους, χάρη στην καινοτομία του ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και την τεχνογνωσία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, σε αγαστή συνεργασία με τη δημοτική αρχή. Πάντως ο πετρελαϊκός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής που υπάρχει στο νησί δεν θα σταματήσει τη λειτουργία του, επισήμανε η κα Κακαλή.