Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή διμερών συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) στη βιομηχανία, εν μέσω χαμηλών τιμών στη χονδρεμπορική αγορά και ενώ την ίδια ώρα εισέρχονται στο προσκήνιο και νέοι «παίκτες» από τον χώρο των παραγωγών ΑΠΕ, διεκδικώντας μερίδιο στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε στις 14 Μαρτίου δίνει περιθώριο 35 ημερών για την υποβολή στον ΑΔΜΗΕ και στη Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εναλλακτικών Καυσίμων του ΥΠΕΝ αντίγραφο της διμερούς σύμβασης, καθώς και υπεύθυνες δηλώσεις από τον κάτοχο των σταθμών ΑΠΕ και τον εκπρόσωπο του ενεργοβόρου βιομηχανικού καταναλωτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν η πλευρά της ενεργοβόρου βιομηχανίας φέρεται να μην έχει υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις, η ισχύς των οποίων αγγίζει τα 1.000 MW. Οι μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις δηλώνουν δημόσια ότι οι συμβάσεις αυτές έχουν ανατραπεί, καθώς προέβλεπαν ότι οι σταθμοί ΑΠΕ θα ήταν σε λειτουργία στις αρχές του 2025, ενώ πλέον η έναρξη λειτουργίας πηγαίνει δύο χρόνια πίσω, δηλαδή εντός του 2027. Επίσης, σημειώνουν ότι η παράταση της σύμβασης κατά 2 έτη καθιστά «επιβεβλημένη» τη διαπραγμάτευση και της τιμής των εν λόγω συμβάσεων.

Την ίδια ώρα, ομάδα παραγωγών ΑΠΕ έχει προσεγγίσει την ενεργοβόρο βιομηχανία για την υπογραφή PPAS και φέρεται να έχει ήδη κλείσει τουλάχιστον μια συμφωνία. Σημειώνεται ότι ισχυρό ενδιαφέρον για τα PPAs με τη βιομηχανία εκδηλώνουν και οι ξένοι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά ΑΠΕ.

Οι διαπραγματεύσεις για τις διμερείς συμβάσεις περιπλέκονται από τις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η μεγάλη πτώση των τιμών χονδρικής στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η αυξανόμενη παραγωγή πράσινης ενέργειας από μονάδες ΑΠΕ, η χαμηλή πτώση των διεθνών τιμών φυσικού αερίου και η ασθενής εγχώρια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, συμπιέζουν τις τιμές ακόμα και κάτω από τα 50 ευρώ/μεγαβατώρα.

Συνολικά, το πρώτο τρίμηνο του 2024 καταγράφηκαν 33 ώρες με μηδενική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, πάνω από 3 φορές περισσότερες από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 που είχαν καταγραφεί 10 ώρες. Ειδικά τα Σαββατοκύριακα, αυξάνονται οι ώρες μέσα στην ημέρα με μηδενικές τιμές. Είναι ενδεικτικό ότι χθες, Κυριακή, είχαμε μηδενικές τιμές από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, με αποτέλεσμα η τιμή να διαμορφωθεί στα 44,85 ευρώ/μεγαβατώρα. Μάλιστα, η χαμηλότερη τιμή στη διάρκεια της ημέρας ήταν οριακά αρνητική (-0,01 ευρώ/μεγαβατώρα).

Από τις αρχές του μήνα, η μέση χονδρική τιμή ρεύματος διαμορφώνεται στα 52,45 ευρώ,μεγαβατώρα, ενώ από τις αρχές του έτους στα 76,32 ευρώ. Στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου το TTF (συμβόλαιο Μαΐου) έκλεισε την Παρασκευή στα 26,84 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα, ενώ στις αρχές του έτους ήταν στα 30,32 ευρώ. Με τα επίπεδα πλήρωσης των ευρωπαϊκών αποθηκών φυσικού αερίου να είναι σε επίπεδα -ρεκόρ (58% τον Μάρτιο), ορισμένοι αναλυτές επιμένουν ότι μέσα στους επόμενους μήνες ίσως δούμε τιμές ακόμα και κάτω από τα 20 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα.