Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία δίνεται απόλυτη προτεραιότητα σύνδεσης στο δίκτυο για τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που προορίζονται για τις διμερείς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στους αγρότες και τη βιομηχανία.

«Όσοι πάροχοι/προμηθευτές συμμετάσχουν, θα πρέπει να αναλαμβάνουν και τα τυχόν χρέη των πελατών τους», σχολίασαν στο energygame.gr κύκλοι του ΥΠΕΝ, αναφερόμενοι στις συμβάσεις για τους αγρότες. «Επίσης το ποσό των βιομηχανικών ΡΡΑs μπορεί να αφορά και περισσότερα MW, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί», πρόσθεσαν.

Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη.

Στην τροπολογία δεν αναφέρονται συγκεκριμένα μεγέθη, αλλά η ισχύς των έργων που θα αφορούν στους αγρότες εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε 500 MW και για τη βιομηχανία σε 820 MW. Και στις δύο κατηγορίες έργων δίνεται απόλυτη προτεραιότητα σύνδεσης στο δίκτυο, φέρνοντας με αυτό τον τρόπο αλλαγές στη προτεραιοποίηση που ορίζει η σχετική Υπουργική Απόφαση του Αυγούστου 2022. Στα εν λόγω έργα θα ισχύσουν οι υφιστάμενοι περιορισμοί στην έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο (28%).

Στην τροπολογία ορίζεται ότι λαμβάνουν απόλυτη προτεραιότητα οριστική προσφορά σύνδεσης έργα που υποβάλλουν διμερή σύμβαση ή συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με χρηματοοικονομική διευθέτηση ή φυσική παράδοση με προμηθευτή που επιθυμεί να εκπροσωπήσει κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, για ισχύ που αντιστοιχεί στο 30% της ετήσιας κατανάλωσης των εν λόγω κατόχων.

Αυτό αφορά όσους κατόχους σταθμών ΑΠΕ έχουν υποβάλει, πριν την έναρξη ισχύος της παρούσας τροπολογίας, αίτημα για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης (ΟΠΣ) στον ΑΔΜΗΕ. Εντός 3 μηνών από την έναρξη ισχύος της Υπουργικής Απόφασης για τους αγρότες θα πρέπει να υποβάλλουν στον ΑΔΜΗΕ τη σύμβαση, υπεύθυνες δηλώσεις του προμηθευτή για την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που θα διαθέσει, τα στοιχεία των παροχών των κατόχων συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, τις ετήσιες καταναλώσεις τους το προηγούμενο ημερολογιακό έτος και σχετική βεβαίωση του ΔΕΔΔΗΕ.

Τα έργα παίρνουν προτεραιότητα έναντι των άλλων έργων που έχουν υποβληθεί στον ΑΔΜΗΕ έως την έναρξη ισχύοντος της παρούσας τροπολογίας για ισχύ ΑΠΕ που αντιστοιχεί στο 30% της ετήσιας κατανάλωσης των κατόχων συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που επιθυμούν να εκπροσωπήσουν.

Μέσα σε 15 ημέρες από την έναρξη ισχύος της Υπουργικής Απόφασης για τους αγρότες, οι ενδιαφερόμενοι προμηθευτές πρέπει να ανακοινώσουν τα χαρακτηριστικά του τιμολογίου – βασικές χρεώσεις που επιθυμούν να προσφέρουν στους εν λόγω αγρότες. Για την εφαρμογή του εν λόγω τιμολογίου (τιμολόγιο ΓΑΙΑ), οι προμηθευτές υποβάλλουν προσφορά για τη σύναψη σύμβασης διάρκειας τουλάχιστον 10 ετών, με δυνατότητα διαφορετικής χρήσης για τα δύο πρώτα χρόνια. Επίσης, αναλαμβάνουν την υποχρέωση εξόφλησης όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Στην τροπολογία αναφέρεται επίσης για τους αγρότες, ότι όσοι έχουν απλήρωτες οφειλές για καταναλώσεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023 μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο, καθώς το Δημόσιο θα αναλάβει την επιβάρυνση των τόκων, παρέχοντας επιχορήγηση στον πάροχο.

Επίσης, με ΚΥΑ θα εξειδικευτούν οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις, οι υποχρεώσεις των προμηθευτών και η έντοκη επιβάρυνση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Βιομηχανία

Σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις με τη βιομηχανία και ειδικότερα τα έργα της Κατηγορίας Β, ορίζεται ότι απόλυτη προτεραιότητα παίρνουν τα έργα:

  • εφόσον έχει συναφθεί σύμβαση με χρηματοοικονομική διευθέτηση ή φυσική παράδοση μεταξύ παραγωγού ως πωλητή και προμηθευτή ως αγοραστή για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από έργα της εν λόγω κατηγορίας
  • είτε έχει συναφθεί σύμβαση μεταξύ του εν λόγω προμηθευτή και ενεργοβόρου βιομηχανικού καταναλωτή που υπάγεται σε τομείς ή υποτομείς του Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης και Μετάβασης (TCTF) για την πώληση ρεύματος στο εν λόγω καταναλωτή.

Οι κάτοχοι σταθμών ΑΠΕ υποβάλλουν στον ΑΔΜΗΕ και τη Διεύθυνση ΑΠΕ και Εναλλακτικών Καυσίμων του ΥΠΕΝ υπεύθυνη δήλωση εντός 35 ημερών με το αντίγραφο της σύμβασης. Οι συμβάσεις πρέπει να αναφέρουν ρητά τα συγκεκριμένα έργα της Κατηγορίας Β που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις, διαφορετικά τροποποιούνται πριν την υποβολή τους. Κατά χρονική προτεραιότητα ταξινομούνται και αξιολογούνται για τη χορήγηση ΟΠΣ οι συμβάσεις από την παλαιότερη προς τη νεότερη ημερομηνία έναρξη εκτέλεσης τους.

Για την απόδειξη του χρόνου εκτέλεσης προσκομίζονται στον ΑΔΜΗΕ οι σχετικές αναφορές συναλλαγών.

Στις προβλέψεις της παρούσας απόφασης μπορούν να περιληφθούν και έργα που έχουν ενταχθεί σε υποομάδα της Κατηγορίας Α και τα οποία δεν έχουν λάβει ΟΠΣ, εφόσον εντός 35 ημερών υποβάλουν τα απαραίτητα έγγραφα στον ΑΔΜΗΕ και το ΥΠΕΝ.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς, η γεωγραφική κατανομή και τα κριτήρια επιλογής των έργων ΑΠΕ για τις συμβάσεις με τους αγρότες θα οριστεί με Υπουργική Απόφαση του ΥΠΕΝ Θεόδωρου Σκυλακάκη εντός 20 ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, ενώ για τις συμβάσεις με τα έργα της Κατηγορίας Β (βιομηχανία) με ξεχωριστή ΥΑ εντός 60 ημερών.

Το πρόγραμμα για τους αγρότες

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα που αφορά στους αγρότες μπορούν να το προσφέρουν όλοι οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος και σε αυτό έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος. Οι όροι του προγράμματος έχουν ως εξής:

Για τα πρώτα 2 έτη με έναρξη τιμολόγησης την 1η Απριλίου 2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως εξής:

  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Οι τιμές αυτές αφορούν στο σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών. Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα. Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με ενιαία ρήτρα αποχώρησης ύψους 70 ευρώ.

Οι πάροχοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν όρους σύνδεσης για τα συγκεκριμένα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Το πρόγραμμα αυτό αντικαθιστά το πρόγραμμα μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων για τα συνεργατικά σχήματα και τη συμβολαιακή γεωργία που είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναλυτικά η τροπολογία εδώ.