Νέα σταθερά τιμολόγια για ηλεκτρικό ρεύμα με διάρκεια χαμηλότερη από 12 μήνες θα κυκλοφορήσουν στην αγορά, αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται από την αγορά είναι το γεγονός ότι σήμερα συνεδριάζει για το θέμα το ΔΣ του Συνδέσμου των εταιρειών προμήθειας (ΕΣΠΕΝ).

O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, προωθεί ρύθμιση με την οποία θα τροποποιείται η Υπουργική Απόφαση για τη χρωματική σήμανση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στα σταθερά τιμολόγια και αυτά που θα προσφέρουν σταθερή χρέωση τουλάχιστον έξι μηνών.

Το συγκεκριμένο προϊόν συγκεντρώνει το ισχυρό ενδιαφέρον των καταναλωτών, καθώς προσφέρει προστασία από μια ανοδική έξαρση των τιμών που θα μπορούσε να προκύψει από εξωγενείς παράγοντες, όπως μια όξυνση της γεωπολιτικής κρίσης ή διαταραχές στην ομαλή προσφορά φυσικού αερίου. Η δυνατότητα προώθησης αυτών των προϊόντων ευνοεί και τους παρόχους, καθώς μπορούν να «κλειδώσουν» στην προθεσμιακή αγορά χαμηλότερες τιμές για μια περίοδο, για παράδειγμα 6 μηνών, έναντι των 12 μηνών.

Η αγορά βλέπει περαιτέρω πτώση των τιμών του φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες, η οποία θα συμπαρασύρει προς τα κάτω το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και συνεπώς τις τιμές του ρεύματος σε όλες τις κατηγορίες των χρωματιστών τιμολογίων. Στο επίκεντρο του ανταγωνισμού θα παραμείνουν τα κίτρινα (κυμαινόμενα) τιμολόγια στα οποία ρίχνουν κυρίως το βάρος οι πάροχοι.

Χθες, Πέμπτη, η τιμή του ευρωπαϊκού συμβολαίου αναφοράς (TTF – Μάρτιος 2024) σημείωνε απώλειες άνω του 4% και διαμορφωνόταν κοντά στα 27,85 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, έναντι 30,55 ευρώ στις αρχές του μήνα. Θετικά συμβάλει και η πτώση που σημειώνει η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων στην ευρωπαϊκή αγορά (EUAs). Το συμβόλαιο αναφοράς (λήξεως Δεκεμβρίου 2024) διαπραγματεύεται στα 63,16 ευρώ ο τόνος, έναντι 75,96 ευρώ στις αρχές του μήνα.

Πάντως, στη χονδρική αγορά ρεύματος οι τιμές «επιμένουν» σε υψηλά επίπεδα, κοντά στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα. Για σήμερα, Παρασκευή, η τιμή διαμορφώνεται στα 96,65 ευρώ (-1,7% έναντι της Πέμπτης), ενώ η μέση τιμή για τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 94,71 ευρώ, η οποία είναι η πέμπτη υψηλότερη στην Ευρώπη.