Ανοίγει ο δρόμος για σταθερά τιμολόγια με διάρκεια τουλάχιστον έξι μήνες, με υπουργική απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Λύνεται, έτσι, η διαμάχη που προέκυψε μεταξύ της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και της «Φυσικό Αέριο».

Πιο συγκεκριμένα, με υπουργική απόφαση που θα τροποποιεί τη ρύθμιση για τη χρωματική σήμανση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος θα δίνει τη δυνατότητα ένταξης στα σταθερά (μπλε) τιμολόγια και προϊόντα με σταθερή χρέωση τουλάχιστον έξι μηνών. Έτσι θα αντιμετωπίζεται και το ζήτημα που έχει προκύψει με το προϊόν της «Φυσικό Άεριο» που προσφέρει σταθερή τιμή για οκτώ και όχι για 12 μήνες. Η ΡΑΑΕΥ έχει ζητήσει από την εταιρεία να αποσύρει τη συγκεκριμένη προσφορά καθώς θεωρεί πως παραβιάζει τον Κώδικα Προμήθειας.

Αρχικά στο ΥΠΕΝ είχαν σκεφτεί να προχωρήσουν σε τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας αλλά διαπιστώθηκε πως κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μήνες αφού πρέπει να υπάρξει διαβούλευση με την αγορά, κ.λπ. Έτσι αργά χθες το βράδυ και μετά από νέα ανακοίνωση της ΡΑΑΕΥ με την οποία ζητούσε την απόσυρση του προϊόντος «Ρεύμα ΜΑΧΙ Home Fixed» από τη «Φυσικό Αέριο» αποφασίστηκε να αρθεί το αδιέξοδο με τροποποίηση της υπουργικής απόφασης. Με αυτό τον τρόπο θα καλυφθούν και άλλοι προμηθευτές οι οποίοι, σύμφωνα με παράγοντες του ΥΠΕΝ, ετοιμάζουν αντίστοιχα σταθερά τιμολόγια μικρότερης διάρκειας από το δωδεκάμηνο.

Τα τιμολόγια με σταθερή περίοδο χρέωσης, ανεξαρτήτως χρώματος, είναι μια ελκυστική επιλογή για τους καταναλωτές, καθώς δεν χρειάζεται να παρακολουθούν στενά την πορεία των τιμών του ρεύματος κάθε μήνα, ώστε να καταλήγουν στην καλύτερη επιλογή. Παράλληλα, προσφέρουν προστασία από τις διακυμάνσεις των τιμών και κυρίως από μια ενδεχόμενη απότομη αύξησή τους λόγω κάποιου απρόβλεπτου γεγονότος ή αστάθμητων παραγόντων που επηρεάζουν το κόστος παραγωγής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως για παράδειγμα μια γεωπολιτική κρίση που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.