Τρεις νέες κατηγορίες επενδύσεων εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Produc-e Green, για την ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων για την παραγωγή προϊόντων στον τομέα της πράσινης μετάβασης.

Οι νέοι επιλέξιμοι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας ορίζονται στη δεύτερη τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης: Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις αφορούν στην:

  • Κατασκευή άλλων ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συρμάτων και καλωδίων.
  • Ναυπήγηση πλοίων και πλωτών κατασκευών (ισχύει μόνο για σκάφη μηδενικών εκπομπών ρύπων CO2 (από τον αγωγό εξαγωγής/εξάτμισης)·, μήκους έως 41 μέτρα, δυναμικότητας έως 350 επιβατών και 15 αυτοκινήτων).
  • Ανάκτηση διαλεγμένου υλικού, η οποία ισχύει για την ανάκτηση πρώτων υλών από φωτοβολταϊκά πάνελ.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση αλλά και η δημιουργία νέων βιομηχανικών κλάδων που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση, οι οποίοι θα παράγουν εξοπλισμό και προϊόντα ελληνικής κατασκευής. Η υποβολή αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε στις 30 Μαΐου 2023 και ολοκληρώνεται στις 15 Μαρτίου. Η διάρκεια υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων ορίζεται σε 18 μήνες, με δυνατότητα παράτασης έως 2 μηνών, για λόγους ανωτέρας βίας κατόπιν ειδικής αιτιολόγησης. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης καταβολής της ενίσχυσης είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2025.

Το μέγιστο ποσοστό ενίσχυσης για μικρές επιχειρήσεις ανά περιοχή με βάση τον χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων ανέρχεται σε 75% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού στο Βόρειο Αιγαίο, σε 70% στη Κρήτη, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο και Δυτική Ελλάδα, σε 60% ή 70% στην Πελοπόννησο (ανάλογα την περιοχή), σε 60% στα Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα και Νότιο Αιγαίο, σε 35% στο Δυτικό Τομέα Αθηνών, σε 45% σε Δυτική και Ανατολική Αττική, Πειραιά και Νήσους και σε 20% στον Κεντρικό, Βόρειο και Νότιο τομέα Αθηνών. Για τις μεσαίες επιχειρήσεις τα ανωτέρω ποσοστά μειώνονται αντίστοιχα κατά 10% και για τις μεγάλες κατά 20%.

Το ελάχιστο ύψος επένδυσης στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις ανέρχεται στα 300.000 ευρώ, στις μεσαίες στα 500.000 ευρώ και στις μεγάλες επιχειρήσεις στο 1 εκατ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον από την πλευρά της βιομηχανίας είναι ισχυρό και στο πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα ενταχθεί η μονάδα παραγωγής οργανικών μπαταριών (βιομηχανικές μπαταρίες από ανακυκλωμένο πλαστικό) που σχεδιάζει η γερμανική CMBlu Energy στη δυτική Μακεδονία. Η γερμανική εταιρεία φέρεται να έχει καταλήξει σε μετοχική συνεργασία με τον όμιλο Βιοχάλκο, ο οποίος θα διαθέτει μειοψηφικό ποσοστό σε κοινή εταιρεία που θα επενδύσει στη νέα μονάδα.

Επίσης, στο πρόγραμμα είναι πιθανό να ενταχθεί και επένδυση της Cenergy Holdings, για τον κλάδο της κατασκευής υποβρυχίων καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος.