Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να θέσει μέσα το επόμενο διάστημα η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) τη μεθοδολογία υπολογισμού της ετήσιας ενίσχυσης που λαμβάνουν οι σταθμοί αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μεθοδολογία υπολογισμού αποτελεί μια κρίσιμη παράμετρο των αποφάσεων που θα λάβουν οι επενδυτές για την ένταξή τους ή μη στο καθεστώς ενίσχυσης. Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη μεθοδολογία ορίζονται σε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του 2023.

Στην ΚΥΑ ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι συγκροτούνται δύο ξεχωριστές ομάδες έργων. Στην πρώτη ομάδα είναι τα έργα που επιλέχθηκαν στον πρώτο και τον δεύτερο διαγωνισμό, ενώ στη δεύτερη ομάδα τα έργα που θα επιλεχθούν στον τρίτο διαγωνισμό. Αυτό κρίνεται από την αγορά ως ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς ήταν άνισο να ενταχθούν στην ίδια ομάδα τα έργα από τους δύο πρώτους διαγωνισμούς που αφορούν σε μπαταρίες διάρκειας δύο ωρών με τον τρίτο όπου οι μπαταρίες θα είναι διάρκειας τεσσάρων ωρών. Σημειώνεται ότι στην πρώτη ομάδα θα ενταχθούν και έργα αποθήκευσης που διαθέτουν παραπλήσια χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι στο δεύτερο διαγωνισμό για τις (αυτόνομες (stand alone) μπαταρίες, που έγινε το Φεβρουάριο, είχε εκδηλωθεί έντονος ανταγωνισμός, καθώς εξαντλήθηκε η δημοπρατούμενη ποσότητα των 288,21 MW και υπήρξε σημαντική μείωση τιμών από την τιμή εκκίνησης.

Ειδικότερα, οι οικονομικές προσφορές των επιλεχθέντων έργων κινήθηκαν από τα 44.100 έως τα 49.917 ευρώ ανά MW/έτος, αρκετά χαμηλότερα από την ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς που ήταν τα 115.000 ευρώ. Η μεσοσταθμική τιμή διαμορφώθηκε σε 47.680 ευρώ και η συνολική Ισχύς που κατακυρώθηκε ανήλθε σε 299,775 ΜW.

Στον πρώτο διαγωνισμό (για έργα ισχύος 400 MW), που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Αύγουστο, είχαν περάσει 12 έργα με τη συνολική ισχύ στα 412 MW. Η μεσοσταθμική τιμή των οικονομικών προσφορών για λειτουργική ενίσχυση είχε φτάσει τα 49.748 ευρώ ανά MW/έτος.

Από το αρχικά σχεδιαζόμενο χαρτοφυλάκιο των 1.000 MW εκκρεμεί ένας ακόμη διαγωνισμός ισχύος 300 MW έως το τέλος του πρώτου τριμήνου, Η μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης σε 100.000 από 200.000 ευρώ έχει «απελευθερώσει» ένα πρόσθετο δυναμικό της τάξεως των 500 έως 700 MW., το οποίο θα δημοπρατηθεί είτε στον τρίτο διαγωνισμό είτε σε νέο ξεχωριστό.

Παράλληλα, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει για την περίοδο 2024 – 2025 περί τους επτά διαγωνισμούς για έργα ΑΠΕ με μπαταρίες, συνολικής ισχύος 2 GW. Η δημοπρατούμενη ισχύς σε κάθε διαγωνισμό θα είναι 300 MW περίπου, θα προβλέπονται αυστηροί όροι για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων, ενώ θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο οι μονάδες ΑΠΕ που διαθέτουν όρους σύνδεσης.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), έως το 2030 αναμένεται ότι η συνολική ισχύς των συστημάτων αποθήκευσης με μπαταρίες θα ανέλθει στα 3,1 γιγαβάτ (GW),