Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση ενέργειας σε επιχειρήσεις – Φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις», όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, με αφορμή την ένταξη του προγράμματος στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 161,5 εκατ. ευρώ και αφορά στη χρηματοδοτική στήριξη επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου δραστηριότητας, για την εγκατάσταση μπαταριών σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς, με στόχο την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, τη μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας, καθώς και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχεδιασμό του ΥΠΕΝ περιλαμβάνονται σημαντικές αλλαγές σε σχέση με ότι αναμενόταν για το πρόγραμμα. Ειδικότερα, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι ωφελούμενοι να μπορούν να μεταβιβάζουν την επιδότηση σε φωτοβολταϊκά πάρκα που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία.

Για παράδειγμα, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους φωτοβολταϊκά πάρκα σε λειτουργία, θα μπορούν να συγκεντρώνουν τις επιδοτήσεις ώστε να αγοράσουν μια μεγάλη μπαταρία και να καλύπτουν τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μέσω διμερών συμβάσεων προμήθειας ρεύματος (PPAs).

Το ποσοστό επιδότησης για την εγκατάσταση μπαταρίας θα κυμαίνεται από 50% έως 60% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.

Οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του προγράμματος θα καθοριστούν στον Οδηγό του προγράμματος, που, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, είναι, ήδη, υπό κατάρτιση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Σημειώνεται ότι ο παλαιότερος σχεδιασμός του ΥΠΕΝ προέβλεπε τη χορήγηση επιδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με ή χωρίς μπαταρία. Η έμφαση που δίνει πλέον το ΥΠΕΝ στην προώθηση της αποθήκευσης ενέργειας φαίνεται πως οδήγησε και στην επιλογή να επιδοτηθεί μόνο η εγκατάσταση μπαταρίας.

Όπως έχει τονίσει ο κ. Σκυλακάκης, οι παρεμβάσεις στις οποίες θα προχωρήσει εφεξής το ΥΠΕΝ είναι η ελαχιστοποίηση των επιδοτήσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η αλλαγή της δομής της αγοράς με την ανάπτυξη της αποθήκευσης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων και την απόκριση ζήτησης.