Η ρυθμιστική αρχή κοινής ωφέλειας του Νιου Τζέρσεϊ ενέκρινε την Τετάρτη δύο υπεράκτια έργα αιολικής ενέργειας με συνδυασμένη δυναμικότητα 3.742 μεγαβάτ (MW), στους υποστηρικτές των οποίων περιλαμβάνονται η αμερικανική Invenergy και η γαλλική TotalEnergies.

«Η σημερινή ενέργεια φέρνει το Νιου Τζέρσεϊ πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου του κυβερνήτη Φιλ Μέρφι για την επίτευξη του 100% καθαρής ενέργειας έως το 2035», δήλωσε το Συμβούλιο Δημόσιων Υπηρεσιών του Νιου Τζέρσεϊ (BPU). Το συμβούλιο δήλωσε ότι τα δύο έργα θα αποφέρουν περίπου 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομικά οφέλη στην πολιτεία και θα παρέχουν αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσουν περίπου 1,8 εκατομμύρια σπίτια, σύμφωνα με το Reuters.

Η υπεράκτια αιολική βιομηχανία αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσει αρκετές πολιτείες και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επιτύχουν τους στόχους για την απεξάρτηση από τον άνθρακα στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Όμως η πρόοδος ήταν αργή πέρυσι, αφού οι προγραμματιστές υπεράκτιων έργων ακύρωσαν συμβάσεις για την πώληση ενέργειας στη Μασαχουσέτη, το Κονέκτικατ και το Νιου Τζέρσεϊ και απείλησαν να ακυρώσουν συμφωνίες σε άλλες πολιτείες, καθώς η εκτίναξη του πληθωρισμού, οι αυξήσεις των επιτοκίων και τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού αύξησαν το κόστος των έργων.

Η πολιτεία θέλει 11.000 MW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2040

Οι τελευταίες εγκρίσεις αποτέλεσαν μέρος της τρίτης πρόσκλησης του Νιου Τζέρσεϊ για υπεράκτια αιολικά, η οποία ζητούσε 1.200 έως 4.000 μεγαβάτ (MW) ισχύος. Συνολικά, η πολιτεία επιθυμεί περίπου 11.000 MW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέχρι το 2040.

Συγκεκριμένα, η BPU ενέκρινε το έργο Attentive Energy Two ισχύος 1.342 MW και το έργο Leading Light ισχύος 2.400 MW ως κατάλληλα υπεράκτια αιολικά έργα για τη χορήγηση πιστοποιητικών ανανεώσιμης ενέργειας από υπεράκτια αιολική ενέργεια, ή αλλιώς OREC. Το Attentive Energy Two είναι μια κοινοπραξία μεταξύ μονάδων του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού TotalEnergies και της εταιρείας ανάπτυξης αιολικών έργων Corio Generation. Το Leading Light, το οποίο αναμένεται να αρχίσει να παράγει ενέργεια το 2031, είναι μια σύμπραξη μεταξύ των αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών Invenergy και energyRe.

«Ο κλάδος δεν έχει εξαφανιστεί, ο κλάδος προχωράει μπροστά», δήλωσε σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της Invenergy Μάικλ Πόλσκι, σημειώνοντας ότι το Leading Light είναι το πρώτο υπεράκτιο αιολικό έργο των ΗΠΑ που υποστηρίζεται από αμερικανικές εταιρείες και στο οποίο ανατέθηκε ανταγωνιστική σύμβαση.

Ο συνολικός αντίκτυπος του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος των δύο έργων για τους οικιακούς πελάτες θα είναι 6,84 δολάρια το μήνα, αρχής γενομένης από τη στιγμή που οι εν λόγω υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις θα λειτουργήσουν και θα παρέχουν καθαρή ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο του Νιου Τζέρσεϊ, ανέφερε η BPU σε ανακοίνωσή της.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η δανική ενεργειακή εταιρεία Orsted, η μεγαλύτερη εταιρεία υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον κόσμο, ακύρωσε δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα στα ανοικτά του Νιου Τζέρσεϊ – τα 1.100 MW Ocean Winds 1 και 1.148 MW Ocean Winds 2 – λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού, της αύξησης των επιτοκίων και των καθυστερήσεων στην εξασφάλιση των πλοίων που απαιτούνται για την κατασκευή των έργων.

Η Orsted ανακοίνωσε διαγραφές ύψους έως και 5,6 δισ. δολαρίων που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις ακυρώσεις των Ocean Winds.

Μετά την απόφαση της Orsted, ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Murphy, τον περασμένο Νοέμβριο έδωσε εντολή στην BPU να επιταχύνει την τέταρτη πρόσκληση υποβολής προσφορών για υπεράκτια αιολικά έργα της πολιτείας, με αναμενόμενες αναθέσεις έργων στις αρχές του 2025.