Καθώς οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα φτάνουν κάθε Ιούλιο και Αύγουστο στα ύψη, ο λογαριασμός του ρεύματος ανεβαίνει το ίδιο γρήγορα. Ποιες όμως είναι οι συσκευές που ευθύνονται περισσότερο για την αύξηση της κατανάλωσης – και τι μπορούμε να κάνουμε για να το περιορίσουμε;

  1. Κλιματιστικό: Ο πρωταθλητής της ενεργειακής σπατάλης

Το air condition είναι αναμφίβολα ο βασικός “ένοχος” του καλοκαιριού, με μια παλιά μονάδα να καταναλώνει μέχρι και πάνω από 2.000 Watt την ώρα. Μια καλή λύση είναι να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία στους 26°C, να χρησιμοποιήσετε λειτουργία “economy” και να φροντίσετε για καλή μόνωση στο χώρο. Ο τακτικός καθαρισμός των φίλτρων επίσης μειώνει την κατανάλωση.

  1. Ψυγείο: Ο σιωπηλός καταναλωτής

Το ψυγείο δουλεύει αδιάκοπα όλο τον χρόνο, αλλά το καλοκαίρι δέχεται μεγαλύτερη «πίεση», καθώς τα συχνά ανοίγματα της πόρτας και υψηλές θερμοκρασίες το αναγκάζουν να δουλεύει εντατικά.
Η λύση; Αποφύγετε να αφήνετε την πόρτα ανοιχτή για πολλή ώρα, μην τοποθετείτε ζεστά φαγητά στο εσωτερικό και βεβαιωθείτε ότι το ψυγείο αερίζεται σωστά γύρω του.

  1. Θερμοσίφωνας: Ασυνήθιστος αλλά ενεργοβόρος το καλοκαίρι

Αν και το καλοκαίρι έχουμε ήλιο, πολλοί συνεχίζουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα αντί για τον ηλιακό. Αρχικά, ελέγξτε αν ο ηλιακός θερμοσίφωνας λειτουργεί σωστά και αν είναι, προτιμήστε τη χρήση του έναντι του ηλεκτρικού. Αν όχι, προγραμματίστε τη χρήση του ηλεκτρικού για σύντομα χρονικά διαστήματα (15–20 λεπτά).

  1. Ηλεκτρικά μάτια κουζίνας

Το μαγείρεμα στη ζέστη αυξάνει την κατανάλωση ρεύματος και επιβαρύνει θερμικά τον χώρο. Προτιμήστε να μαγειρεύετε κατά τις ώρες του διζωνικού τιμολογίου (π.χ.11 π.μ. – 3 μ.μ.), και χρησιμοποιήστε μικρές συσκευές, όπως air fryers ή η τοστιέρα που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.

  1. Απορροφητήρας: Ο ξεχασμένος καταναλωτής

Αν και δεν δουλεύει συνεχώς, ο απορροφητήρας καταναλώνει σημαντική ισχύ όταν χρησιμοποιείται συχνά και σε υψηλή ένταση. Χρησιμοποιήστε τον μόνο όταν είναι απαραίτητο και καθαρίζετε τα φίλτρα του για καλύτερη απόδοση.

Η έξυπνη χρήση των συσκευών δεν σημαίνει στέρηση αλλά έλεγχο. Με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα, μπορούμε να έχουμε δροσιά, άνεση και… χαμηλότερους λογαριασμούς.

Διαβάστε ακόμη