Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αναδείχθηκε στην παγκόσμια έκθεση αυτοκινήτου της Σαγκάης ήταν η τεχνητή νοημοσύνη (AI). Αυτό που ακούγεται σαν όραμα του μέλλοντος για κάποιους Ευρωπαίους δεν είναι τόσο μακρινό για τους Κινέζους, σημειώνει ρεπορτάζ της Handelsblatt.

Για την αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας και τους προμηθευτές της, ο δρόμος είναι σαφής: τα σύγχρονα ηλεκτρικά αυτοκίνητά τους πρέπει να είναι ψηφιακά, η νοημοσύνη στο πιλοτήριο δεν είναι πλέον πολυτέλεια, αλλά όλο και περισσότερο πρότυπο. Αν μπορείτε και θέλετε, μπορείτε να παραγγείλετε καφέ στο αυτοκίνητό σας – μπορεί να είναι τόσο απλό.

Σύμφωνα με Βρετανούς συμβούλους της IHS Markit, το ποσοστό των οχημάτων που πωλούνται στην Κίνα με έξυπνες λειτουργίες θα αυξηθεί στο 75% φέτος – σε σύγκριση με το 48% το 2021.

Έκρηξη των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού

Εν τω μεταξύ, το ολοκληρωμένο σύστημα υποβοήθησης οδηγού βοηθά τους οδηγούς στην κίνηση της πόλης της Σαγκάης – όλα προσομοιώνονται στο όχημα επίδειξης της κινεζικής εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Banma.

Η Banma είναι μία από τις πολλές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης για τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί μαζικά τα τελευταία χρόνια.

Η εταιρεία (η οποία κλείνει 8 έτη λειτουργίας) από τη μητρόπολη Τεχνητής Νοημοσύνης Hangzhou επικεντρώνεται σε έξυπνα πιλοτήρια που συνδυάζουν την τεχνητή νοημοσύνη με καθιερωμένες κινεζικές μάρκες.

Όπως και πολλές άλλες, αποτελεί μέρος του πολύπλευρου κινεζικού ομίλου διαδικτύου Alibaba, ο οποίος εδρεύει επίσης στη Χανγκζού. Το ψηφιακό οικοσύστημα στο οποίο μπορεί να βασιστεί η Banma για τις ολοκληρωμένες υπηρεσίες της είναι επομένως τεράστιο.

Η Ele.me, η υπηρεσία παράδοσης που φέρνει τον καφέ, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στη Λαϊκή Δημοκρατία μετά τη Meituan και ανήκει επίσης στην Alibaba. Η πληρωμή γίνεται με τη χρήση του Alipay, του ψηφιακού συστήματος πληρωμών της ίδιας εταιρείας, το οποίο γνωρίζει σχεδόν κάθε Κινέζος και το οποίο πολλοί χρησιμοποιούν στο smartphone τους.

Και η Alibaba βρίσκεται επίσης πίσω από το προαναφερθέν όχημα επίδειξης: το μεγάλο γλωσσικό μοντέλο «Tongyi Qianwen» παράγει τη φωνή του ψηφιακού συνεργάτη διαλόγου στο έξυπνο πιλοτήριο. Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα είναι μοντέλα που έχουν σχεδιαστεί για να κατανοούν και να παράγουν ανθρώπινη ομιλία. Σύμφωνα με την εταιρεία, ωστόσο, χρησιμοποιεί επίσης το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της Deepseek, το οποίο προκάλεσε σάλο στις αρχές του έτους και προέρχεται επίσης από προγραμματιστές της Hangzhou.

Τέτοιες εταιρείες λογισμικού είναι απαραίτητες για την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και για τις ξένες εταιρείες που θέλουν να υπερασπιστούν το μερίδιο αγοράς τους στην Κίνα.

«Η Ευρώπη καλά κάνει να παραμείνει ανοιχτή στη συνεργασία – ακόμη και σε ταραγμένους καιρούς, όταν το ενδιαφέρον δεν επικεντρώνεται πλέον τόσο πολύ στη διεθνή συνεργασία», δήλωσε στη Handelsblatt ο Stefan Hecht, εταίρος της εταιρείας συμβούλων Advyce & Company. «Η οικονομική πραγματικότητα υποδηλώνει ότι θα πρέπει επίσης να διερευνηθεί η συνεργασία με κινεζικούς τεχνολογικούς εταίρους – είναι σημαντικό να εξετάζεται η συνεργασία σε ατομική βάση».

Οι ξένες εταιρείες χρησιμοποιούν επίσης τις υπηρεσίες των κινεζικών παρόχων. Από την πλευρά τους, οι γερμανικές εταιρείες εισέρχονται στην αναπτυσσόμενη αγορά των ολοκληρωμένων συστημάτων – για παράδειγμα η Bosch. Ο μεγάλος γερμανικός προμηθευτής φέρεται να έχει λάβει την πρώτη παραγγελία πελάτη για ένα πιλοτήριο με τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με δελτίο τύπου αυτής της εβδομάδας.

Η ανταγωνίστρια ZF εστιάζει επίσης στην τάση για ολοκληρωμένη υποστήριξη του οδηγού για έξυπνα αυτοκίνητα με το λογισμικό Cubix και το σύστημα Chassis 2.0.

Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες BYD, Geely, Dongfeng και Chery θέλουν να ενσωματώσουν το Deepseek στα συστήματά τους, ενώ η νεοφυής επιχείρηση Horizon Robotics με έδρα το Πεκίνο, πάροχος λογισμικού και υλικού για την υποβοήθηση του οδηγού και την αυτόνομη οδήγηση, επωφελείται ιδιαίτερα από την έκρηξη των έξυπνων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα.

Η νοτιοκινεζική τεχνολογική εταιρεία Tencent, μητρική εταιρεία του πιο διαδεδομένου messenger στην Κίνα «WeChat», θέλει επίσης να κερδίσει τους μεγάλους κατασκευαστές αυτοκινήτων με το μεγάλο γλωσσικό μοντέλο «Hunyuan».

Ασυνήθιστες συνεργασίες

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συνεργασίες που δεν έχουν προηγούμενο στην Ευρώπη. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Audi, για παράδειγμα, άρχισε πρόσφατα να χρησιμοποιεί το σύστημα υποβοήθησης οδηγού της κινεζικής εταιρείας πληροφορικής Huawei, η οποία είναι αμφιλεγόμενη στην Ευρώπη, έχει αποκοπεί από την αγορά των ΗΠΑ και υπόκειται σε κυρώσεις από τους Αμερικανούς εδώ και χρόνια. Η BMW συνεργάζεται επίσης με την εταιρεία με έδρα τη Σενζέν για την κινεζική αγορά.

Στην Κίνα, από την άλλη πλευρά, η Huawei είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες πληροφορικής, η οποία, σε εποχές αυστηρών ελέγχων των εξαγωγών στα τσιπ της Nvidia και άλλων ξένων κατασκευαστών, παράγει πλέον τους δικούς της ημιαγωγούς σε συνεργασία με τον μεγαλύτερο κινεζικό κατασκευαστή τσιπ SMIC στη Σαγκάη.

Για εταιρείες ΤΝ όπως η Banma, οι οποίες εξακολουθούν να αγοράζουν ή έχουν αγοράσει τσιπ από την Nvidia, το ζήτημα έχει γίνει δύσκολο, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ έχουν αποσυνδεθεί όλο και περισσότερο από την Κίνα. «Έχουμε ένα ισχυρό οικοσύστημα τσιπ με mainstream προμηθευτές τσιπ», λέει ο Ke Jiang, ανώτερο στέλεχος στο περίπτερο της εταιρείας στη Σαγκάη. Σύμφωνα με την εταιρεία, προμηθεύεται επίσης τσιπ από τη νοτιοκορεατική κατασκευάστρια εταιρεία Samsung και από κινεζικούς προμηθευτές όπως η Semidrive από το Πεκίνο και η Unisoc από τη Σαγκάη.

Ωστόσο, πίσω από τις κλειστές πόρτες, υπάρχουν φόβοι ότι θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να προμηθεύονται τσιπ από τις ΗΠΑ – ή να κερδίζουν πελάτες εκεί. Παρά την τεχνολογική ευφορία, οι εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου επισκιάζουν επίσης το Auto Shanghai 2025.

Διαβάστε ακόμη