Το μεγαλύτερο πείραμα πυρηνικής σύντηξης στον κόσμο σχεδιάζει μια επανεκκίνηση χωρίς ένα από τα πιο σημαντικά μέλη του, αφού η Βρετανία ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση ενός αντίπαλου έργου που προσπαθεί να αναπαράγει την ενέργεια του ήλιου στη Γη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Με τον Διεθνή Θερμοπυρηνικό Πειραματικό Αντιδραστήρα, ή ITER, να αναθεωρεί τον προϋπολογισμό και το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του μετά από μήνες καθυστέρησης, η Βρετανία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ετοιμάζει 600 εκατομμύρια λίρες (749 εκατομμύρια δολάρια) για να προσελκύσει επενδυτές πρόθυμους να κατασκευάσουν ένα ανταγωνιστικό πρωτότυπο. Η συμμετοχή στη Βρετανία στον ITER έληξε νωρίτερα φέτος, όταν αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας, ή Euratom, και οι προσπάθειες για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης έχουν βαλτώσει.

Ενώ συνεχίζονται οι ανεπίσημες συνομιλίες για μια συμφωνία συνεργασίας με τη Βρετανία, ο εκπρόσωπος του ITER Laban Coblentz δήλωσε ότι μια πρόταση θα πρέπει να συμφωνηθεί από τα υπόλοιπα μέλη του έργου: Κίνα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ινδία, Ιαπωνία, Ρωσία και Νότια Κορέα. «Δεν έχει προταθεί τίποτα», δήλωσε.

Ο Διεθνής Θερμοπυρηνικός Πειραματικός Αντιδραστήρας, ή ITER © iter.org

Ο Διεθνής Θερμοπυρηνικός Πειραματικός Αντιδραστήρας, ή ITER © iter.org

Πάνω από 22 δισ. ο προϋπολογισμός του ITER 

Ο ITER είχε αρχικά προγραμματιστεί να κοστίσει περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια και να αρχίσει τις δοκιμές το 2020. Ο προϋπολογισμός έχει εκτιναχθεί πάνω από τα 22 δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς να έχει οριστεί ημερομηνία για τις δοκιμές. Η ιλιγγιωδώς πολύπλοκη μηχανή που κατασκευάζεται στη νότια Γαλλία συναρμολογεί περισσότερα από ένα εκατομμύριο εξαρτήματα που προέρχονται από όλο τον κόσμο, με την παραμικρή ανωμαλία να προκαλεί μήνες ή χρόνια καθυστέρησης.

Η Βρετανία ήταν αρχικό μέλος του ITER και βασικός επιστημονικός προγραμματιστής. Το Joint European Torus στην Οξφόρδη παρείχε κρίσιμα δεδομένα και προσωπικό εξοικειωμένο με τους αντιδραστήρες σύντηξης. Η John Wood Group Plc κέρδισε σύμβαση ύψους 193 εκατομμυρίων δολαρίων το 2016 για τη διαχείριση της κατασκευής του ITER.

Ενώ οι εν λόγω διαγωνισμοί για τον ITER δεν θα είναι πλέον διαθέσιμοι για τις βρετανικές εταιρείες, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ προωθεί την τεχνολογία σύντηξης.

«Τις επόμενες δύο εβδομάδες, πρόκειται να ξεκινήσουμε την αναζήτηση βιομηχανικών εταίρων στον τομέα της μηχανικής και της κατασκευής», δήλωσε ο Paul Methven, διευθύνων σύμβουλος της UK Industrial Fusion Solutions Ltd., της εταιρείας που έχει οριστεί να επιβλέπει την κατασκευή μιας πρωτότυπης μονάδας. «Θα αναπτύξουμε μια βιομηχανία που θα μπορεί να προσφέρει εμπορική σύντηξη για δεκαετίες μετά».

Η καθυστέρηση του ITER σημαίνει ότι το έργο θα μπορούσε να μείνει πίσω από ιδιωτικά χρηματοδοτούμενες εταιρείες όπως η Commonwealth Fusion Systems LLC και η Tokamak Energy Ltd., οι οποίες χρησιμοποιούν μικρότερες εκδόσεις του ίδιου αντιδραστήρα και αναμένουν να αρχίσουν να δοκιμάζουν πρωτότυπα αυτή τη δεκαετία. Η σύντηξη είναι η διαδικασία που τροφοδοτεί τον ήλιο και θεωρητικά θα μπορούσε να παράγει απεριόριστη καθαρή ενέργεια.