Το Ηνωμένο Βασίλειο παίζει ένα παιχνίδι ισχύος στην πυρηνική βιομηχανία, με στόχο να σπάσει την κυριαρχία της Ρωσίας σε ένα κρίσιμο καύσιμο και να γίνει ηγέτης στους μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η ρωσική Rosatom έχει πολύ μεγάλο έλεγχο στο ουράνιο υψηλής ανάλυσης, χαμηλού εμπλουτισμού (HALEU), ένα καύσιμο απαραίτητο για την τροφοδοσία της επόμενης γενιάς συμπαγών, εργοστασιακών αντιδραστήρων, γνωστών ως μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες (SMR). Αυτή η εξάρτηση δημιουργεί κίνδυνο ασφάλειας για τις χώρες που αναπτύσσουν τεχνολογία SMR.

Για να το αντιμετωπίσει αυτό, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επενδύει σχεδόν 250 εκατομμύρια δολάρια στην Urenco, μια ευρωπαϊκή εταιρεία εμπλουτισμού ουρανίου. Αυτή η εισφορά μετρητών θα χρηματοδοτήσει μια ολοκαίνουργια γραμμή παραγωγής HALEU στις εγκαταστάσεις της Urenco στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το εργοστάσιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το 2031 και έχει ως στόχο να παράγει 10 τόνους HALEU ετησίως.

Τα οφέλη αυτής της επένδυσης είναι πολύπλευρα. Πρώτον, το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές προμήθειες καυσίμων, ενισχύοντας την ενεργειακή του ασφάλεια και αποκτώντας κάποια μόχλευση στην αγορά πυρηνικών καυσίμων. Δεύτερον, η κίνηση αυτή αποτελεί ευλογία για τους SMR. Αυτοί οι αντιδραστήρες προσφέρουν μια καθαρότερη ενεργειακή λύση με δυνητικά χαμηλότερο αρχικό κόστος, αλλά οι αξιόπιστες προμήθειες HALEU ήταν ένα κομμάτι που έλειπε. Η επένδυση του Ηνωμένου Βασιλείου καλύπτει αυτό το κενό, ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιο ισχυρό μέλλον των SMR. Τέλος, το Ηνωμένο Βασίλειο βλέπει την ευκαιρία να γίνει σημαντικός εξαγωγέας HALEU, όχι μόνο καλύπτοντας τις δικές του ανάγκες αλλά και προμηθεύοντας καύσιμα σε συμμάχους που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ επενδύουν επίσης σημαντικά στον εγχώριο εμπλουτισμό ουρανίου για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε τους κινδύνους που εγκυμονεί η εξάρτηση από μία μόνο πηγή για το HALEU, ωθώντας πολλές χώρες να διαφοροποιήσουν τις επιλογές τους για πυρηνικό καύσιμο.

Η επιτυχία του Ηνωμένου Βασιλείου εξαρτάται από την έγκαιρη παράδοση της γραμμής παραγωγής HALEU από την Urenco και την επίτευξη των στόχων παραγωγής. Με το εγχώριο καύσιμο HALEU άμεσα διαθέσιμο, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί τώρα να επιταχύνει την ανάπτυξη των έργων SMR που βρίσκονται επί του παρόντος υπό αξιολόγηση.