Σε μια άλλη ένδειξη της προσπάθειας να επιταχυνθεί η υιοθέτηση και η μετασχηματιστική δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης, ο ολλανδικός γίγαντας της ανακύκλωσης Bollegraaf Group πραγματοποιεί στρατηγική επένδυση στη βρετανική νεοφυή επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης Greyparrot, η οποία χρησιμοποιεί την όραση υπολογιστών για την ανάλυση αποβλήτων.

Η Greyparrot με έδρα το Λονδίνο, μια startup που ιδρύθηκε το 2019 με αντικείμενο την όραση υπολογιστών έχει περάσει σχεδόν πέντε χρόνια αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας AI σε διαδικασίες διαχείρισης δημοτικών αποβλήτων για να παράγει αυτό που χρεώνει ως «νοημοσύνη αποβλήτων» – ή αλλιώς, δεδομένα σχετικά με τα πλαστικά και άλλα πεταμένα αντικείμενα. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος που πωλούν οι ανακυκλωτές. Η τεχνολογία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανάκτηση πολύτιμων (δηλαδή ανακυκλώσιμων) υλικών από μεικτά/μολυσμένα ρεύματα αποβλήτων που διαφορετικά θα κατέληγαν σε χώρους υγειονομικής ταφής ή θα αποτεφρώνονταν.

Σύμφωνα με το TechCrunch, το δεύτερο μεγάλο κομμάτι του παζλ στην αποστολή της Greyparrot να εφαρμόσει την τεχνητή νοημοσύνη για τη συρρίκνωση του παγκόσμιου προβλήματος των αποβλήτων μέσω της πιο έξυπνης και αποδοτικής ανακύκλωσης είναι να μεταβεί από παραγωγός δεδομένων σε λήπτη αποφάσεων – ως μηχανή τεχνητής νοημοσύνης που οδηγεί τα μηχανήματα διαλογής και ανάκτησης να είναι πιο αποδοτικά. Και αυτό είναι κρίσιμο, καθώς ο κόσμος συνεχίζει να παράγει περισσότερα (και όχι λιγότερα) απόβλητα, αυξάνοντας την απαίτηση για πιο έξυπνη διαχείριση των πραγμάτων που πετάμε, ώστε οι κοινωνίες μας να μην πνίγονται κάτω από ένα αυξανόμενο βουνό σκουπιδιών.

Στην Ευρώπη τουλάχιστον, η εισαγωγή κατά τη διάρκεια αρκετών πρόσφατων ετών μιας σειράς κανονιστικών απαιτήσεων προς τους παραγωγούς συσκευασιών και άλλων προϊόντων για τη χρήση περισσότερων ανακυκλωμένων υλικών στα προϊόντα τους αυξάνει τα κίνητρα – και σταθεροποιεί τη ζήτηση – για την πώληση ανακυκλωμένων προϊόντων καλύτερης ποιότητας.

Αν και το μεγαλύτερο μέρος των εφαρμογών της Greyparrot μέχρι στιγμής αφορούσε την εκ των υστέρων τοποθέτηση των συσκευών τεχνητής νοημοσύνης της σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, αναμένει ότι οι μελλοντικές εγκαταστάσεις ανάκτησης αποβλήτων θα κατασκευαστούν από την αρχή με ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη – και θέλει η τεχνολογία της (ο αναλυτής Greyparrot, όπως ονομάζεται η μονάδα υλικού της κάμερας τεχνητής νοημοσύνης) να είναι ο εγκέφαλος αυτών των λειτουργιών.

Druckman: Είμαστε ο κορυφαίος παίκτης της AI ανάλυσης αποβλήτων

«Το μεγάλο όραμα με την Bollegraaf είναι πραγματικά η επιτάχυνση και η πρωτοπορία στην ψηφιοποίηση του τομέα των αποβλήτων», δηλώνει στο TechCrunch η διευθύνουσα σύμβουλος και συνιδρύτρια της Greyparrot, Mikela Druckman. «Η Bollegraaf είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εγκαταστάσεων στον κόσμο και εμείς είμαστε ο κορυφαίος παίκτης της AI ανάλυσης αποβλήτων αυτή τη στιγμή. Έτσι, ο πραγματικός συνδυασμός δυνάμεων μας επιτρέπει να προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα στην κλιμάκωση αυτής της ψηφιοποίησης και, τελικά, να πάμε προς ένα μέλλον όπου θα κατασκευάζουμε τις έξυπνες μονάδες MRF που θα είναι πλήρως προσαρμοστικές, αυτοματοποιημένες και θα μεταμορφώνουν πραγματικά τη βιομηχανία αποβλήτων, επιτρέποντας πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, πολύ μεγαλύτερη ανάκτηση και υψηλότερη ποιότητα παραγωγής αυτών των υλικών».

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας συνεργασίας, η Bollegraaf θα λειτουργεί ως παγκόσμιος διανομέας και στρατηγικός συνεργάτης για το υλικό του συστήματος κάμερας AI της Greyparrot – το οποίο έχει αναπτυχθεί επί του παρόντος για την εξαγωγή αναλύσεων από ρεύματα αποβλήτων και εγκαταστάσεις ανακύκλωσης σε 14 χώρες, εγκατεστημένο μέσα σε περίπου 30-40 εγκαταστάσεις. (Η Ευρώπη παραμένει η κύρια περιοχή για τους πελάτες της, όπου η νεοσύστατη επιχείρηση λέει ότι η τεχνολογία της φτάνει σήμερα περίπου στο 70% της αγοράς, αν και έχει εδραιωθεί στην αγορά των ΗΠΑ και αναμένει ότι η νέα στρατηγική συνεργασία θα τη βοηθήσει να επιταχύνει την εμβέλειά της πέρα από τη λίμνη).

Η τεχνητή νοημοσύνη που είχε αναπτύξει η Bollegraaf είχε τον ίδιο στόχο με το σύστημα της Greyparrot, σύμφωνα με την Druckman, ο οποίος περιέγραψε τις δύο ομάδες ως έχοντες δημιουργήσει πολύ συμπληρωματική τεχνολογία. Η ένωση των δυνάμεων θα επιτρέψει έτσι στην startup να πατήσει το γκάζι στην προώθηση της AI της. «Η αξιοποίηση μέρους της Ε&Α που έχουν ήδη κάνει, θα μας βοηθήσει να επιταχύνουμε την ανάπτυξη από την πλευρά μας», πρότεινε. «Εργαζόμαστε πάντα για την ανάπτυξη νέων εκδόσεων του υλικού μας Analyzer και την αναβάθμισή του. Έτσι, αυτό είναι πραγματικά μέρος του οδικού μας χάρτη».