Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί μία  νεοσύστατη startup, η Avnos με έδρα την Καλιφόρνια, αναμένεται να έχει διπλό όφελος, καθώς φιλοδοξεί να απομακρύνει το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα, δημιουργώντας το νερό που είναι αναγκαίο γι’ αυτή τη διαδικασία από την αφύγρανση της ατμόσφαιρας. Η startup μέχρι τώρα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 80 εκατ. δολάρια από επενδυτικά κεφάλαια.

Όπως σημειώνει το CNBC, ένα από τα νεότερα και ταχύτερα αναπτυσσόμενα όπλα στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι η τεχνολογία για την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, γνωστή ως άμεση δέσμευση αέρα. Κάποιοι την παρομοιάζουν με την αναρρόφηση CO2 από την ατμόσφαιρα. Ωστόσο, δεν είναι μια τέλεια επιστήμη και οι περισσότερες μέθοδοι απαιτούν πολύ νερό. Αυτό πρόκειται να αλλάξει, με νέες εταιρείες που προσφέρουν νέες στρατηγικές.

Η άμεση δέσμευση του αέρα είναι ήδη μια αναπτυσσόμενη τεχνολογία και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο την ενισχύουν, παρέχοντας φορολογικά κίνητρα και επιχορηγήσεις για να βοηθήσουν στην προώθηση της βιομηχανίας. Ορισμένες από τις πρώτες εταιρείες που το κάνουν, όπως η Climeworks και η Carbon Capture, χρησιμοποιούν τεράστιους ανεμιστήρες στη διαδικασία.

Πώς διαφοροποιείται η Avnos

Η Avnos, διαφοροποιείται δημιουργώντας, αντί να χρησιμοποιεί, νερό στη διαδικασία. Η startup εφηύρε την τεχνική, που αποκαλεί «υβριδική άμεση δέσμευση αέρα» (DAC). Η τεχνική της θα καθαρίζει τον αέρα από το CO2 και παράλληλα παράγει νερό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια εποχή επιδεινούμενης ξηρασίας.

Η καινοτομία της Avnos είναι ότι χρησιμοποιεί μια τεχνολογία αφύγρανσης της ατμόσφαιρας για την παραγωγή νερού. Σημειωτέον ότι με αυτή τη διαδικασία, για τη δέσμευση ενός τόνου CO2 παράγονται περίπου πέντε τόνοι νερού, ενώ άλλες εταιρείες καταναλώνουν περίπου τόσο ή και περισσότερο.

«Παράγουμε αντί να καταναλώνουμε νερό», δήλωσε ο Will Kain, διευθύνων σύμβουλος της Avnos. «Δεν καταναλώνουμε θερμότητα, γεγονός που αποτελεί σημαντική διαφοροποίηση και μας επιτρέπει να είμαστε πιο αποδοτικοί από άποψη κόστους, αλλά και ως προς τους πόρους και τελικά πιο επεκτάσιμοι από άλλες λύσεις στον χώρο».

«Έχουμε την ευκαιρία να μετατρέψουμε ένα κονδύλι για άλλες μορφές άμεσης δέσμευσης αέρα, δαπανώντας χρήματα για το νερό, σε κονδύλι εσόδων, όπου μπορούμε να παράγουμε έσοδα από την πώληση του νερού που παράγουμε απευθείας από τον αέρα», δήλωσε ο Kain.

Όπως και άλλες εταιρείες άμεσης δέσμευσης αέρα, η Avnos επωφελείται τόσο από κυβερνητικές φορολογικές πιστώσεις όσο και από άμεση χρηματοδότηση. Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι επενδύει πάνω από 1 δισ. δολάρια σε διάφορα έργα που αποσκοπούν στη δέσμευση του CO2 από τον ατμοσφαιρικό αέρα. Η Avnos είναι μέρος μιας ερευνητικής ομάδας που έλαβε 12 εκατομμύρια δολάρια απ’ αυτά τα κονδύλια, ενώ συγκέντρωσε επίσης 80 εκατομμύρια δολάρια στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησής της.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η άμεση δέσμευση του αέρα γενικά δεν πρόκειται ποτέ να αφαιρέσει αρκετό άνθρακα για να μειώσει αποτελεσματικά τους εκπομπές CO2, αλλά ο Kain υποστηρίζει ότι αυτό είναι μόνο ένα εργαλείο σε ένα οικοσύστημα απαλλαγής από τον άνθρακα που περιλαμβάνει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική, η ηλιακή και η γεωθερμική ενέργεια.

Η επένδυση της JetBlue Ventures στην Avnos

Τόσο το νερό όσο και ο δεσμευμένος άνθρακας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων. Αυτό ήταν ιδιαίτερα ελκυστικό για τον επενδυτή JetBlue Ventures, τον βραχίονα επιχειρηματικών κεφαλαίων της αεροπορικής εταιρείας, ο οποίος επενδύει σε εταιρείες που προσπαθούν να αλλάξουν την ταξιδιωτική βιομηχανία.

«Δεν είναι μόνο πιο φιλικό προς το κλίμα, αλλά είναι επίσης ένας φθηνότερος τρόπος για να τραβήξουμε τον άνθρακα από τον αέρα και να παράγουμε πραγματικά μια πρώτη ύλη για το μέλλον για βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα», δήλωσε η Amy Burr, πρόεδρος της JetBlue Ventures.

Εκτός από την JetBlue Ventures, η Avnos υποστηρίζεται από την Shell Ventures, το Neglected Climate Opportunities Fund του Grantham Foundation και την Rusheen Capital Management.