Η αγορά πλατίνας αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο έλλειμμα προσφοράς των τελευταίων 10 ετών το 2024, καθώς οι αποστολές από τη Ρωσία επιστρέφουν στο κανονικό επίπεδο από τα περσινά υψηλά επίπεδα και η βιομηχανική ζήτηση παραμένει σταθερή, ανέφερε η Johnson Matthey σε έκθεσή της την Πέμπτη.

Ο κατασκευαστής αυτοκαταλυτών πρόσθεσε ότι αναμένει ότι όλα τα μέταλλα της ομάδας της πλατίνας (PGM) – πλατίνα, παλλάδιο και ρόδιο – θα παραμείνουν ελλειμματικά το 2024.

Τα τρία αυτά μέταλλα χρησιμοποιούνται στους αυτοκαταλύτες που μειώνουν τις εκπομπές από τους κινητήρες των οχημάτων, ενώ η πλατίνα χρησιμοποιείται επίσης σε άλλες βιομηχανίες και για κοσμήματα και επενδύσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, η Johnson Matthey (JM) δήλωσε ότι αναμένει το έλλειμμα της αγοράς πλατίνας να αυξηθεί σε 598.000 ουγγιές φέτος από έλλειμμα 518.000 ουγγιές το 2023.

Σταθεροποίηση στη ζήτηση πλατίνας, μείωση για το παλλάδιο

Προέβλεψε ότι η ζήτηση πλατίνας θα σταθεροποιηθεί γύρω στα 7,61 εκατ. ουγγιές, με μικρές μειώσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία και τα κοσμήματα να εξισορροπούνται από μια άνοδο στις επενδύσεις.

Η κατανάλωση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας αναμένεται να υποχωρήσει κατά 1,3% το 2024, ενώ η πρωτογενής προσφορά προβλέπεται να μειωθεί κατά 2%, καθώς οι ρωσικές αποστολές επιστρέφουν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα μετά τις έντονες πωλήσεις εξορυγμένων αποθεμάτων το 2023, ανέφερε η JM.

Για το παλλάδιο, η JM ανέφερε ότι η χρήση από τις αυτοκινητοβιομηχανίες θα μειωθεί περίπου 7%, μειώνοντας τη συνολική ζήτηση σε 9,73 εκατομμύρια ουγγιές και μειώνοντας το έλλειμμα της αγοράς σε 358.000 ουγγιές από 1,02 εκατομμύρια ουγγιές πέρυσι.

Για το ρόδιο, η κατανάλωση από τα αυτοκίνητα αναμένεται επίσης να μειωθεί – κατά περίπου 6% – παρασύροντας τη συνολική ζήτηση κατά 4% σε 1,06 εκατομμύρια ουγγιές. Η αγορά ροδίου είναι πιθανό να υπολείπεται κατά 65.000 ουγγιές, από 125.000 ουγγιές το 2023, σύμφωνα με την JM.

«Οι χρήστες της αυτοκινητοβιομηχανίας και της βιομηχανίας αγόρασαν περισσότερο μέταλλο από ό,τι χρειάζονταν κατά τη διάρκεια του 2020-2022 για να μετριάσουν τους κινδύνους τιμών και προσφοράς. Έκτοτε, οι καταναλωτές χρησιμοποιούν τα πλεονάζοντα αποθέματα PGM και ορισμένοι έχουν ακόμη και πουλήσει μέταλλο πίσω στην αγορά», δήλωσε ο Rupen Raithatha, διευθυντής έρευνας αγοράς της Johnson Matthey.

Στα περίπου 950 δολάρια ανά ουγγιά, το παλλάδιο διαπραγματεύεται χαμηλότερα από την πλατίνα στα 960 δολάρια, πιεζόμενο από τις αυξανόμενες ανησυχίες για τη ζήτηση.

Το ρόδιο διαπραγματεύεται γύρω στα 4.700 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας πτώση περίπου 84% από τα ιστορικά υψηλά που είχαν επιτευχθεί τον Μάρτιο του 2021.