Οι τιμές των σπάνιων γαιών έχουν πέσει κατακόρυφα και είναι έτοιμες να αυξηθούν αργότερα φέτος λόγω της ζήτησης από τα ηλεκτρικά οχήματα (EVs) και την αιολική ενέργεια και καθώς η κυρίαρχη παραγωγός Κίνα αναμένεται να αποσυρθεί από την επέκταση των ποσοστώσεων παραγωγής, ανέφεραν οι αναλυτές.

Οι σπάνιες γαίες είναι μια ομάδα 17 στοιχείων που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα από λέιζερ και στρατιωτικό εξοπλισμό έως μαγνήτες που βρίσκονται σε ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης. Οι τιμές εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα της δεκαετίας το 2022 για να σημειώσουν πτώση πέρυσι λόγω της αυξημένης παραγωγής στην Κίνα και της βραδύτερης από την αναμενόμενη αύξησης της ζήτησης που παραλύει από την αποσπασματική οικονομική ανάκαμψη της χώρας μετά την πανδημία.

Σύμφωνα με το Reuters, η τιμή στην Κίνα του οξειδίου του πρασεοδυμίου, ενός από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα στοιχεία σπάνιων γαιών, μειώθηκε κατά 34% το 2023, ενώ το οξείδιο του τερβίου και το οξείδιο του νεοδυμίου έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τα τέλη του 2020 τον περασμένο μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία της αγοράς μετάλλων της Σαγκάης (SMM).

Ωστόσο, η περαιτέρω πτώση των σπάνιων γαιών είναι πιθανό να είναι περιορισμένη, καθώς οι τιμές, ιδίως για το οξείδιο του νεοδυμίου-πρασαιοδυμίου (NdPr), που χρησιμοποιείται στους μόνιμους μαγνήτες, μειώθηκαν κατά 38% πέρυσι και βρίσκονται κοντά στο επίπεδο του κόστους παραγωγής, δήλωσε ο αναλυτής της SMM Yang Jiawen.

Το οξείδιο NdPr είναι πιθανό να παρουσιάσει έλλειμμα 800 τόνων παγκοσμίως το 2024, από πλεόνασμα 6.600 τόνων πέρυσι, έγραψε η Guolian Securities τον περασμένο μήνα.

«Αναμένουμε ότι η επιπλέον προσφορά θα έχει λίγο-πολύ εκκαθαριστεί μέχρι το τέλος του 2024, καθώς η ζήτηση θα καλύψει την προσφορά μέσω των συνεχώς αυξανόμενων πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων και της παραγωγής ανεμογεννητριών», δήλωσε ο αναλυτής Willis Thomas της CRU Group.

Οι ποσοστώσεις της Κίνας αναμένεται να αυξηθούν μεταξύ 10% και 15%

Πέρυσι, η Κίνα εξέδωσε μια τρίτη παρτίδα ποσοστώσεων παραγωγής σπάνιων γαιών, η πρώτη φορά που εκδίδει μια τρίτη σειρά ποσοστώσεων σε ένα έτος από το 2006, με τη συνολική ποσόστωση για το έτος να ανέρχεται στο υψηλό ρεκόρ των 255.000 τόνων, αυξημένη κατά 21,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ωστόσο, οι ποσοστώσεις της Κίνας αναμένεται να αυξηθούν με βραδύτερο ρυθμό φέτος, μεταξύ 10% και 15%, ανέφεραν οι αναλυτές του παρόχου πληροφοριών Baiinfo σε ερευνητικό σημείωμα.

«Αναμένουμε άλλη μια αύξηση της ποσόστωσης παραγωγής τόσο για την εξόρυξη όσο και για τον διαχωρισμό … αλλά όχι στον βαθμό που είδαμε πέρυσι», δήλωσε ο αναλυτής Ross Embleton της Wood Mackenzie.

Η Κίνα, η οποία αντιπροσωπεύει το 70% της εξόρυξης των σπάνιων γαιών και το 90% της παραγωγής διυλισμού, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών, ελέγχει την προσφορά του στρατηγικού πόρου μέσω του συστήματος ποσοστώσεων από το 2006.