Σε μια περίοδο έντονης γεωπολιτικής ρευστότητας, η Ελλάδα αποκτά νέο βαρύνοντα ρόλο ως πυλώνας σταθερότητας και ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου. Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο υπουργός μεταφέρει το κλίμα ενισχυμένης εμπιστοσύνης που συνάντησε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα θεωρείται σταθερός σύμμαχος και πυλώνας σταθερότητας, τόσο γεωπολιτικά όσο και ενεργειακά, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.»

Κεντρικός άξονας των παρεμβάσεών του αποτελεί η ανάδειξη της Ελλάδας ως στρατηγικού κρίκου στον Διάδρομο Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης (IMEC), μια παγκόσμια πρωτοβουλία διασύνδεσης λιμένων, υποδομών και εμπορευματικών ροών. Όπως εξηγεί, η συμμετοχή της Ελλάδας στο σχήμα δεν είναι συμβολική, αλλά θεμελιώδης: «Η Ελλάδα είναι ο πιο φυσικός διάδρομος διέλευσης φορτίων, δεδομένων των λιμανιών μας, της στρατηγικής σχέσης με την Ινδία και της συμμετοχής μας σε ενεργειακά σχήματα με χώρες της Μέσης Ανατολής.»

Η εμβάθυνση της σχέσης με την Ινδία, η οποία επιβεβαιώθηκε με τις επισκέψεις των πρωθυπουργών των δύο χωρών σε Νέο Δελχί και Αθήνα, ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας σε μια νέα γεωοικονομική γεωγραφία που διαμορφώνεται μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Βόρειας Αφρικής. Ο IMEC, όπως τονίζει, δεν αφορά μόνο εμπορικά οφέλη, αλλά και ευρύτερη περιφερειακή σταθερότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία Ελλάδας–ΗΠΑ μέσω του σχήματος 3+1, το οποίο –όπως επισημαίνει– «από εργαλείο ενεργειακής συνεργασίας εξελίσσεται πλέον σε πλατφόρμα γεωπολιτικής συνέργειας». Την ίδια ώρα, ανακοινώνει ότι η επόμενη συνεδρίαση του Partnership for Transatlantic Energy and Climate Cooperation (P-TECC) θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, τον Νοέμβριο, ενισχύοντας τη διπλωματική μας πρωτοβουλία στον τομέα της ενέργειας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδει ο υπουργός στο αμερικανικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά. «Η πρόθεση της Chevron να επενδύσει σε έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη επιβεβαιώνει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην ΑΟΖ και ενισχύει την αξία της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης», σημειώνει, εξηγώντας πως η ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά στρατηγική επιλογή για την ενεργειακή ασφάλεια και τη διασφάλιση εθνικών πόρων για τις επόμενες γενιές.

Αναφορικά με το φιλόδοξο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ, ο κ. Παπασταύρου κρατά σταθερή θέση: «Πρόκειται για ένα έργο υψηλής γεωπολιτικής σημασίας, το οποίο θα προχωρήσει στον κατάλληλο χρόνο, με πλήρη κατανόηση των τεχνικών, χρηματοδοτικών και διπλωματικών παραμέτρων».

Στη συνέντευξή του, επαναβεβαιώνει τη διακομματική αποδοχή που απολαμβάνει η Ελλάδα ως σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, επισημαίνοντας: «Η Ελλάδα θεωρείται, και από τα δύο πολιτικά στρατόπεδα στις ΗΠΑ, πολύτιμος και προβλέψιμος εταίρος, με συνέπεια λόγων και έργων σε άμυνα και ενέργεια». Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών λειτουργεί, σύμφωνα με τον υπουργό, ως πολλαπλασιαστής αξιοπιστίας για την ελληνική εξωτερική και ενεργειακή πολιτική.

Διαβάστε ακόμη