Τη θέσπιση ενός ακόμη εθνικού θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο που θα εκτείνεται από την θαλάσσια περιοχή της Μήλου έως εκείνη της Νισύρου και θα περιλαμβάνει ακατοίκητες νησίδες και βραχονησίδες καθώς και τις θαλάσσιες περιοχές τους αναμένεται να ανακοινώσει το ΥΠΕΝ στο πλαίσιο του «Our Ocean Conference».

Στο πλαίσιο μία εκ των σημαντικότερων περιβαλλοντικών διασκέψεων που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας, η ελληνική κυβέρνηση θα ανακοινώσει συνολικά 20 δεσμεύσεις, μεταξύ των οποίων και τα δύο νέα θαλάσσια πάρκα. «Όλες έχουν κοστολογηθεί, έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και καλύπτουν όλους τους τομείς δράσης της διάσκεψης», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σχετικά με τα δύο νέα θαλάσσια πάρκα ανέφερε ότι τα όρια θα καθοριστούν έπειτα από ειδική επιστημονική μελέτη έως το τέλος του 2024. «Δεν θα γίνει με πολιτικούς όρους αλλά θα υποστηριχθεί επιστημονικά η μελέτη, η οποία θα εξειδικεύσει και τις επιτρεπόμενες χρήσεις. Επίσης θα αξιοποιήσουμε για την επιτήρηση τους ένα υπερσύγχρονο σύστημα παρακολούθησης με drones, ραντάρ και σκάφη σε πραγματικό χρόνο», τόνισε ο υπουργός. Η ίδρυση και λειτουργία των δύο πάρκων θα χρηματοδοτηθεί από διάφορες πηγές όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, τα έσοδα από τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων, ενώ όταν θα κατασκευαστούν και λειτουργήσουν οι πρώτοι υπεράκτιοι αιολικοί σταθμοί, θα αποδίδουν αντισταθμιστικά οφέλη και για τα εθνικά θαλάσσια πάρκα.

Η Διάσκεψη «Our Ocean Conference» έχει έξι σταθερές θεματικές: Κλιματική Αλλαγή, Ασφάλεια στη Ναυτιλία, Αειφόρος Αλιεία, Θαλάσσια Ρύπανση, Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές και Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία. Επιπλέον, η Ελλάδα, ως η χώρα που θα φιλοξενήσει τη Διάσκεψη θα αναδείξει ακόμη ζητήματα που αφορούν την προώθηση της βιωσιμότητας στον τουρισμό, την πράσινη ναυτιλία, τον περιορισμό των πλαστικών στις θάλασσες.