Οι Δημοκρατικοί νομοθέτες στις ΗΠΑ κατηγόρησαν τις πετρελαϊκές εταιρείες, σε μια νέα έκθεση την Τρίτη, ότι ο κλάδος έχει εμπλακεί σε «μια περίπλοκη εκστρατεία απάτης και διπλολογίας» για να αποτρέψει ουσιαστική δράση για το κλίμα και να διατηρήσει τα υπερμεγέθη κέρδη του, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η έκθεση σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας έρευνας που ξεκίνησε πριν από σχεδόν τρία χρόνια από τους Δημοκρατικούς στην Επιτροπή Εποπτείας και Λογοδοσίας της Βουλής, η οποία εξέδωσε εντάλματα για έγγραφα από τις Exxon Mobil Corp., Chevron Corp., Shell Plc, BP Plc, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου και το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ.

Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε σε συνεργασία με τους Δημοκρατικούς της επιτροπής προϋπολογισμού της Γερουσίας, κατηγορεί τις πετρελαϊκές εταιρείες για μια σειρά από αδικήματα, όπως η δημόσια υποστήριξη της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, ενώ εσωτερικά αναγνωρίζουν ότι τα επιχειρηματικά τους μοντέλα βρίσκονται σε αντίθεση με ένα τέτοιο σενάριο. Αναφέρει επίσης ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες διαφήμισαν λανθασμένα το φυσικό αέριο ως καύσιμο γέφυρα προς ένα καθαρότερο μέλλον, αγνοώντας τις σημαντικές επιπτώσεις του στο κλίμα. Επιπλέον, αναφέρει ότι ο κλάδος διοχέτευσε χρήματα σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο για να κερδίσει υποστήριξη για την ιδέα ότι τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν μέρος της ενεργειακής μετάβασης.

«Οι μεγάλοι πετρελαϊκοί κολοσσοί εξακολουθούν να αποκρύπτουν τα στοιχεία σχετικά με το επιχειρηματικό τους μοντέλο και να αποσιωπούν τους πραγματικούς κινδύνους των ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, προκειμένου να εμποδίσουν την απαραίτητη δράση για το κλίμα», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Δημοκρατικός Βουλευτής της πολιτείας του Maryland, Jamie Raskin. «Παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν τις καταστροφικές επιπτώσεις των προϊόντων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον πλανήτη εδώ και δεκαετίες, ο κλάδος πάντα έδινε προτεραιότητα στο τελικό του κέρδος και επέλεγε ταπεινές τακτικές δημοσίων σχέσεων αντί μιας υψηλής δέσμευσης για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Οι νομοθέτες δημοσίευσαν επίσης εκατοντάδες έγγραφα που συνοδεύουν την έκθεση πριν από μια ακρόαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερουσίας την Τετάρτη με θέμα «Οι εξελισσόμενες προσπάθειες των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών να αποφύγουν την λογοδοσία για την κλιματική αλλαγή». Μεταξύ εκείνων που αναμένεται να εμφανιστούν είναι ο Τζέιμι Ράσκιν, ο κορυφαίος Δημοκρατικός της επιτροπής εποπτείας της Βουλής, o οποίος είχε δημοσιεύσει προηγουμένως εκθέσεις που κατηγορούσαν τις πετρελαϊκές εταιρείες για τη διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με το κλίμα και την παρεμπόδιση δράσεων για την κλιματική αλλαγή.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς. Η Shell ισχυρίζεται ότι τα δημοσιευμένα έγγραφα αποδεικνύουν τη δέσμευσή τους στην ενεργειακή μετάβαση. Η Exxon, που singled out για την εγκατάλειψη του ευρέως διαφημισμένου έργου της με βιοκαύσιμα από φύκια, υποστηρίζει ότι πρόκειται για «κουρασμένους ισχυρισμούς» που έχουν ήδη αντιμετωπιστεί σε κοινοβουλευτικές ακροάσεις και δικαστικές διαμάχες. Ενώ αναγνωρίζει την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, η Exxon επιμένει ότι επικεντρώνεται σε άλλες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών, όπως η δέσμευση άνθρακα και το υδρογόνο.

Η έκθεση αναζωπυρώνει μια μακροχρόνια συζήτηση για τον ρόλο της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων στην κλιματική αλλαγή. Καθώς το επείγον της ανάληψης δράσης για το κλίμα γίνεται όλο και πιο σαφές, οι νομοθέτες πιθανότατα θα συνεχίσουν να πιέζουν τις πετρελαϊκές εταιρείες να αναλάβουν την ευθύνη για τον ρόλο τους στην κρίση.