Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αναβάλει τα σχέδια επέκτασης της πετρελαϊκής δυναμικότητας δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως εκτίμηση ότι η ζήτηση για αργό μειώνεται, δήλωσε την Τρίτη ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ.

«Πρώτα απ’ όλα θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν μπορώ να σχολιάσω μια απόφαση της Σαουδικής Αραβίας … αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρερμηνευθεί ως άποψη ότι η ζήτηση μειώνεται», δήλωσε ο Haitham Al Ghais στο Ντουμπάι στο περιθώριο της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής των Κυβερνήσεων.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας στις 30 Ιανουαρίου διέταξε την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Aramco να μειώσει τον στόχο της για τη μέγιστη διατηρήσιμη παραγωγική ικανότητα στα 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), 1 εκατομμύριο bpd κάτω από τον στόχο που είχε ανακοινωθεί το 2020 και ορίστηκε να επιτευχθεί το 2027.

Πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η αιφνιδιαστική ανατροπή του σχεδίου επέκτασης του πετρελαίου από το βασίλειο προετοιμαζόταν τουλάχιστον έξι μήνες και βασίστηκε σε μια εκτίμηση ότι μεγάλο μέρος της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας της Σαουδικής Αραβίας δεν αξιοποιήθηκε σε χρήμα.

Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και ντε φάκτο ηγέτης του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών.

Ο ΟΠΕΚ αύξησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στις ετήσιες προοπτικές του που δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο.

Η έκθεση World Oil Outlook ανέφερε ότι αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα φθάσει τα 116 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) μέχρι το 2045, περίπου 6 εκατομμύρια bpd υψηλότερα από την περσινή έκθεση, με την ανάπτυξη να καθοδηγείται από την Κίνα, την Ινδία, άλλες ασιατικές χώρες, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

«Επιμένουμε σε αυτό που δημοσιεύθηκε στις τελευταίες μας προοπτικές πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι εύρωστο», δήλωσε ο Al Ghais. Ο ΟΠΕΚ πρόκειται να δημοσιεύσει την έκδοση των προοπτικών για το 2024 αργότερα φέτος και ο Al Ghais δήλωσε ότι θα πρέπει να «περιμένουμε και να δούμε» μέχρι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, όταν πρόκειται να εκδοθεί, αν οι αριθμοί διαφέρουν.

«Αλλά πιστεύουμε ότι τώρα οι αριθμοί μας στέκονται και είναι πολύ σταθεροί αριθμοί», είπε. «Αν μη τι άλλο, η αλλαγή των αφηγήσεων που βλέπουμε τώρα … πολλές χώρες στον κόσμο γυρίζουν πίσω και επιβραδύνουν και επανεξετάζουν τους στόχους τους για το καθαρό μηδέν … αυτό θα δημιουργήσει περαιτέρω μακροπρόθεσμη ζήτηση για πετρέλαιο».

Έξοδος Αγκόλας 

Ο Al Ghais δήλωσε επίσης ότι δεν ανησυχεί για την έξοδο της Αγκόλας από τον όμιλο, η οποία ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος αποχωρεί από τον οργανισμό για τις δικές του εκτιμήσεις», δήλωσε. «Είχαμε μέλη που αποχωρούσαν και μέλη που προσχωρούσαν και είχαμε κάποιους που αποχώρησαν και επανήλθαν, οπότε δεν ανησυχώ πολύ γι’ αυτό».

Η Αγκόλα δήλωσε στις 21 Δεκεμβρίου ότι θα αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ, μια απόφαση που προκάλεσε πτώση των τιμών του πετρελαίου εκείνη τη στιγμή και που ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ενότητα τόσο του ΟΠΕΚ όσο και της ευρύτερης συμμαχίας ΟΠΕΚ+.

Ο χαρακτήρας των περικοπών παραγωγής που εφαρμόζονται από τον ΟΠΕΚ+, ο οποίος συγκεντρώνει τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, είναι εθελοντικός και αντικατοπτρίζει την ευελιξία της ομάδας, δήλωσε ο Al Ghais.

«Προς το παρόν είναι ίσως ο πιο κατάλληλος τρόπος», είπε. «Η εθελοντική μείωση είναι μια κυρίαρχη απόφαση μιας χώρας να προσαρμόσει την παραγωγή της. Δείχνει την εγγενή ευελιξία στην προσέγγισή μας και ότι διαθέτουμε διάφορα μέσα και τρόπους για να φροντίσουμε για τη σταθερότητα της αγοράς».