Σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεχή ημέρα βρίσκεται το πετρέλαιο, με τις τιμές να υποστηρίζονται από τα κέρδη στις ευρύτερες χρηματοπιστωτικές αγορές και τους κινδύνους που παραμένουν στη Μέση Ανατολή, λόγω της ισχνής προόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Γάζα.

Το πετρέλαιο διεύρυνε τα κέρδη του την Πέμπτη, αφού το Ισραήλ απέρριψε μια προσφορά εκεχειρίας από τη Χαμάς, ενώ ένα ασθενέστερο δολάριο στήριξε επίσης τις τιμές.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 30 σεντς ή 0,4% στα 79,51 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate σκαρφάλωσαν 26 σεντς ή 0,4% στα 74,12 δολάρια το βαρέλι.

Οι ευρύτερες εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν κρατήσει την αγορά σε εγρήγορση από τον Οκτώβριο, με περιορισμένη πρόοδο στις συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε την τελευταία προσφορά της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός και επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο διαπραγμάτευσης προς μια συμφωνία.

Μια παλαιστινιακή αντιπροσωπεία της Χαμάς με επικεφαλής τον ανώτερο αξιωματούχο Χαλίλ Αλ-Χάγια επρόκειτο να μεταβεί την Πέμπτη στο Κάιρο για συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός με την Αίγυπτο και το Κατάρ.

Ένα ασθενέστερο δολάριο στήριξε επίσης τις τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, καθώς καθιστά το αργό λιγότερο ακριβό για τους εμπόρους που κατέχουν άλλα νομίσματα.

Ο δείκτης δολαρίου ο οποίος μετρά το δολάριο έναντι έξι σημαντικών ομολόγων, υποχώρησε στο 103,99 νωρίτερα σήμερα.

Από την πλευρά της ζήτησης, μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων βενζίνης και μεσαίων αποσταγμάτων ενίσχυσε επίσης την αγορά πετρελαίου.

Τα αποθέματα αποσταγμάτων μειώθηκαν κατά 3,2 εκατ. βαρέλια στα 127,6 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, έναντι των προσδοκιών για μείωση κατά 1 εκατ. βαρέλια. Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 3,15 εκατ. βαρέλια, έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών για αύξηση κατά 140.000 βαρέλια.

Λόγω της πτώσης αυτών των αποθεμάτων, τα περιθώρια κέρδους των αμερικανικών διυλιστηρίων συνέχισαν να ενισχύονται, ανέφεραν οι αναλυτές της ING σε σημείωμά τους.

«Η ενίσχυση των περιθωρίων διυλιστηρίων θα πρέπει να παράσχει κάποια στήριξη στο αργό πετρέλαιο, οδηγώντας σε ισχυρότερη ζήτηση αργού, καθώς τα διυλιστήρια επιδιώκουν να αυξήσουν τους ρυθμούς λειτουργίας και να επωφεληθούν από τα ισχυρότερα περιθώρια», ανέφεραν οι αναλυτές της ING.

Η μείωση των αποθεμάτων βενζίνης και η αύξηση κατά 13% σε ετήσια βάση των εξαγωγών πετρελαίου των ΗΠΑ σε ρεκόρ 4,06 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2023 «υποδηλώνουν και τα δύο ισχυρότερη ζήτηση για το αργό», ανέφερε η ANZ Research σε σημείωμά της.