Αύξηση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική του για την παραγωγή του «μαύρου χρυσού», αν και οι δείκτες αναφοράς οδεύουν προς εβδομαδιαίες απώλειες, εν μέσω ανυπόστατων αναφορών για εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent σημείωσαν άνοδο 44 σεντς ή 0,6% στα 79,14 δολάρια το βαρέλι τις πρωινές ώρες, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου West Texas Intermediate των ΗΠΑ κέρδισαν 36 σεντς ή 0,5% στα 74,18 δολάρια το βαρέλι.

Την Πέμπτη, δύο πηγές του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν ότι η ομάδα διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική της για την παραγωγή πετρελαίου και θα αποφασίσει τον Μάρτιο αν θα παρατείνει ή όχι τις εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου που ισχύουν για το πρώτο τρίμηνο.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστός ως ΟΠΕΚ+, έχουν μειώσει την παραγωγή κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) για το πρώτο τρίμηνο, όπως ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο.

Οι αναλυτές της ANZ Research ανέφεραν σε σημείωμά τους την Παρασκευή ότι οι εν λόγω περικοπές παραγωγής θα πρέπει να διατηρήσουν την προσφορά σφιχτή το πρώτο τρίμηνο, με την αύξηση της παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ να ομαλοποιείται και την αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ να επιβραδύνεται το 2024 στα 300.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) από 800.000 bpd πέρυσι.

Επίσης, οι τιμές του πετρελαίου υποστηρίχθηκαν από την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς μίας ημέρας στο εύρος 5,25%-5,50% και από τα σχόλια του προέδρου Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος δήλωσε ότι τα επιτόκια έχουν κορυφωθεί και θα κινηθούν χαμηλότερα τους επόμενους μήνες.

Τα χαμηλότερα επιτόκια θα μειώσουν το κόστος δανεισμού των καταναλωτών, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση πετρελαίου.

Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου οδεύουν προς εβδομαδιαίες απώλειες περίπου 5%, καθώς οι αβάσιμες αναφορές για εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς περιόρισαν τα κέρδη και προκάλεσαν τη διαμόρφωση των συμβολαίων πάνω από 2% χαμηλότερα την Πέμπτη.

«Οι πρόσφατες αναφορές σχετικά με την πρόοδο προς μια εκτεταμένη εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς, η οποία θα μπορούσε να ξεθυμάνει την τρέχουσα γεωπολιτική πίεση (κρατούν) τους επενδυτές πετρελαίου στο περιθώριο», δήλωσε η Priyanka Sachdeva, ανώτερη αναλύτρια αγοράς στη Phillip Nova.

Τα ρωσικά πετρελαιοφόρα συνέχισαν επίσης να πλέουν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, σε μεγάλο βαθμό αδιάκοπα από τις επιθέσεις των Χούτι, σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις της αγοράς για εκτεταμένες διαταραχές στη ροή του παγκόσμιου εφοδιασμού πετρελαίου, δήλωσε η Sachdeva.

Στην τελευταία ένταση σχετικά με τη ναυτιλία, οι μαχητές Χούτι που πρόσκεινται στο Ιράν στην Υεμένη δήλωσαν την Πέμπτη ότι οι ναυτικές τους δυνάμεις είχαν βάλει στο στόχαστρο ένα άγνωστο βρετανικό εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα.