Ο ΟΠΕΚ+ θα αποφασίσει τον Μάρτιο αν θα παρατείνει ή όχι τις εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου που ίσχυαν για το πρώτο τρίμηνο, δήλωσαν δύο πηγές του ΟΠΕΚ+ την Πέμπτη, αφού η συνεδρίαση της υπουργικής ομάδας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα δεν προχώρησε σε αλλαγές στην πολιτική παραγωγής της ομάδας, όπως γράφει το Reuters.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε σε εθελοντικές περικοπές της παραγωγής συνολικού ύψους περίπου 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (bpd) για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, η οποία παρέτεινε την εθελοντική μείωση κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd).

Οι τιμές του πετρελαίου βρήκαν στήριξη από τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων και εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, ιδίως των επιθέσεων της ομάδας Χούτι, που πρόσκειται στο Ιράν, σε πλοία της Ερυθράς Θάλασσας. Το αργό μπρεντ διαπραγματευόταν πάνω από τα 81 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη.

Οι δύο πηγές του ΟΠΕΚ+, οι οποίες αρνήθηκαν να κατονομαστούν, δήλωσαν ότι οι περικοπές θα επανεξεταστούν τον Μάρτιο και στη συνέχεια θα γίνει ανακοίνωση όταν πρόκειται να ανανεωθούν, όπως συνηθίζεται μέχρι σήμερα με τις εθελοντικές περικοπές του ΟΠΕΚ+.

Η συνάντηση του ΟΠΕΚ+

Νωρίτερα σήμερα, οι κορυφαίοι υπουργοί του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και των συμμάχων του, με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, συναντήθηκαν διαδικτυακά για να συζητήσουν την αγορά και τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου και δεν προέβησαν σε καμία αλλαγή στην πολιτική.

«Η συνάντηση ήταν μια πολύ υγιής, γρήγορη συνάντηση και αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι υπάρχει καλή συνοχή μεταξύ των μελών. Υπήρξε επανάληψη των δεσμεύσεων», δήλωσε άλλη πηγή του ΟΠΕΚ+.

Η επιτροπή, γνωστή ως Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης (ΚΥΕΠ), μπορεί να συγκαλέσει πλήρη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ ή να διατυπώσει συστάσεις σχετικά με την πολιτική. Επανεξέτασε τα στοιχεία για την παραγωγή πετρελαίου του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου και σημείωσε «υψηλή συμμόρφωση» των χωρών με τις αποφάσεις για την παραγωγή, ανέφερε ο ΟΠΕΚ σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση.

Η δήλωση του ΟΠΕΚ έδωσε έμφαση στη συμμόρφωση, λέγοντας ότι η «επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί» τη συμμόρφωση των χωρών με τις αποφάσεις για την παραγωγή που ελήφθησαν τον Ιούνιο του 2023, τις εθελοντικές περικοπές του Νοεμβρίου 2023 και έναν προηγούμενο γύρο εθελοντικών περικοπών τον Απρίλιο του 2023.

Εάν οι εθελοντικές περικοπές του πρώτου τριμήνου αποσυρθούν, ο ΟΠΕΚ+ θα αρχίσει να επιστρέφει στην αγορά 2,2 εκατ. bpd από τις αρχές Απριλίου. Αυτό θα άφηνε σε ισχύ 3,66 εκατ. bpd από τις μειώσεις παραγωγής που συμφωνήθηκαν νωρίτερα.

Το Ριάντ δήλωσε ότι οι περικοπές θα μπορούσαν να συνεχιστούν και μετά το πρώτο τρίμηνο, εάν χρειαστεί. Προηγούμενες αποφάσεις για παράταση των εθελοντικών περικοπών έχουν ληφθεί τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την εφαρμογή τους.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, σε μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα, διέταξε την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Aramco να σταματήσει το σχέδιο επέκτασης της πετρελαϊκής της ικανότητας και να στοχεύσει σε μια μέγιστη διατηρήσιμη παραγωγική ικανότητα 12 εκατομμυρίων bpd, 1 εκατομμύριο bpd κάτω από τον στόχο που είχε ανακοινωθεί το 2020.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε την Πέμπτη, μετά τη συμμετοχή του στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+, ότι η κατάσταση στην αγορά πετρελαίου είναι σταθερή

Η ΕΜΑΚ συνεδριάζει συνήθως κάθε δύο μήνες και συγκεντρώνει τις κορυφαίες χώρες του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Πολιτειών. Η επόμενη συνάντηση είναι στις 3 Απριλίου.