Ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Aramco ενδέχεται να αυξήσει την τιμή για τη ναυαρχίδα του αργού Arab Light στην Ασία τον Μάρτιο, μετά από δραστική μείωση τον προηγούμενο μήνα, καθώς η δομή της αγοράς βελτιώθηκε εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων.

Ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας Saudi Aramco μπορεί να αυξήσει την επίσημη τιμή πώλησης (OSP) για το μεσαίου βαθμού ξινό αργό του κατά περίπου 55 σεντς το βαρέλι για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τέσσερις ερωτηθέντες που ερωτήθηκαν από το Reuters.

Η Aramco μείωσε την OSP για το Arab Light του Φεβρουαρίου σε χαμηλό 27 μηνών, στα 1,50 δολάρια το βαρέλι, πάνω από τις τιμές του Ομάν/Ντουμπάι. Οι συμμετέχοντες στην αγορά και οι αναλυτές δήλωσαν ότι η μείωση αντανακλά περισσότερο τα ασθενέστερα θεμελιώδη στοιχεία της προσφοράς και της ζήτησης, παρά υποδηλώνει μια διαφαινόμενη αλλαγή στην πολιτική του ΟΠΕΚ+ ή μια μάχη για μερίδιο αγοράς.

Ο ΟΠΕΚ+ θα αποφασίσει πιθανότατα τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου για τον Απρίλιο και μετά τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσαν πηγές του ΟΠΕΚ+, προσθέτοντας ότι η συνεδρίαση μιας βασικής υπουργικής ομάδας την 1η Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί πολύ νωρίς για να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την περαιτέρω πολιτική παραγωγής.

«Η ζήτηση αργού της Μέσης Ανατολής δεν είναι κακή αυτόν τον μήνα», δήλωσε ένας από τους ερωτηθέντες. Οι δείκτες αναφοράς της Μέσης Ανατολής παγιώθηκαν τον Ιανουάριο, καθώς η κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Ερυθρά Θάλασσα ώθησε τους πλοιοκτήτες να πάρουν μεγαλύτερη διαδρομή για τη μεταφορά πετρελαίου, κλείνοντας τα παράθυρα arbitrage και στηρίζοντας τη ζήτηση για περιφερειακές προμήθειες.

Η μηνιαία μεταβολή της διαφοράς των τιμών του πρώτου και του τρίτου μήνα στο Ντουμπάι, βασικός δείκτης για τη Saudi Aramco για τον καθορισμό των OSPs της, ήταν κατά μέσο όρο 0,93 δολάρια το βαρέλι αυτόν τον μήνα, σε σύγκριση με 0,17 δολάρια το βαρέλι τον Δεκέμβριο, αντικατοπτρίζοντας την εμβάθυνση των ανησυχιών για στενότερη προσφορά στο εγγύς μέλλον.

Μέχρι στιγμής η προμήθεια αργού πετρελαίου της Μέσης Ανατολής προς την Ασία δεν έχει επηρεαστεί από την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου μεταφέρεται από τον Περσικό Κόλπο μέσω του Στενού του Ορμούζ.

Από την πλευρά της ζήτησης, τα κινεζικά διυλιστήρια έκλειναν ενεργά φορτία αργού πετρελαίου για παράδοση τον Μάρτιο και τον Απρίλιο για να αναπληρώσουν τα αποθέματα, κλειδώνοντας σχετικά χαμηλές τιμές και αναμένοντας ισχυρότερη ζήτηση το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

«Τα κινεζικά διυλιστήρια θα ήθελαν πολύ να αυξήσουν τον ορισμό του σαουδαραβικού αργού, εφόσον οι τιμές δεν είναι σημαντικά υψηλότερες από εκείνες των άλλων προμηθευτών», δήλωσε trader πετρελαίου με κινεζικό διυλιστήριο.

Οι κινεζικές εταιρείες ζήτησαν χαμηλές προμήθειες για το σαουδαραβικό αργό που φορτώνεται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Τα OSPs της Saudi Aramco δημοσιεύονται συνήθως γύρω στις 5 του κάθε μήνα και καθορίζουν την τάση για τις τιμές του Ιράν, του Κουβέιτ και του Ιράκ, επηρεάζοντας περίπου 9 εκατομμύρια bpd αργού που κατευθύνονται προς την Ασία. Οι αξιωματούχοι της Saudi Aramco ως θέμα πολιτικής δεν σχολιάζουν τα μηνιαία OSPs.

Οι αναμενόμενες επίσημες τιμές πώλησης της Saudi Aramco για τον Μάρτιο του 2024 (σε $/bbl έναντι του μέσου όρου Ομάν/Ντουμπάι):

February Change est. March OSP
Arab Extra Light +1.55 +0.30/+0.65 +1.85/+2.20
Arab Light +1.50 +0.30/+0.70 +1.80/+2.20
Arab Medium +0.75 +0.15/+0.60 +0.90/+1.35
Arab Heavy -0.30 -0.30/+0.65 -0.60/+0.35