Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν την Τετάρτη, καθώς η ισχνή οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, επιβάρυνε το κλίμα. Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» ωστόσο, ετοιμάζονται για την πρώτη μηνιαία άνοδό τους από τον Σεπτέμβριο, καθώς οι διευρυνόμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή αύξησαν τις ανησυχίες για την προσφορά.

Νωρίτερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent για τον Μάρτιο, τα οποία λήγουν σήμερα, υποχώρησαν κατά 31 σεντς ή 0,4% στα 82,56 δολάρια το βαρέλι. Το πιο ενεργά διαπραγματεύσιμο συμβόλαιο Απριλίου υποχώρησε κατά 29 σεντς στα 82,21 δολάρια.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate υποχώρησαν κατά 25 σεντς ή 0,3% στα 77,57 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με το Reutrs, η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και καταναλωτή πετρελαίου, συρρικνώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο, όπως έδειξε επίσημη εργοστασιακή έρευνα την Τετάρτη, υποδηλώνοντας ότι η οικονομική δυναμική εξασθενεί στις αρχές του 2024.

Αύξηση της ζήτησης πετρελαίου βλέπουν οι αναλυτές

Οι προβλέψεις αρκετών αναλυτών, συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), βλέπουν αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024 με κύριο μοχλό την κινεζική κατανάλωση και τα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας εκεί υπονομεύουν αυτές τις προοπτικές.

«Ο κινεζικός μεταποιητικός τομέας παραμένει υπό πίεση εν μέσω μιας αδύναμης εγχώριας ανάκαμψης και της φτωχής εξωτερικής ζήτησης», δήλωσε ο Lynn Song, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας ING, σε σημείωμά του.

Ωστόσο, και οι δύο δείκτες αναφοράς του πετρελαίου αναμένεται να αυξηθούν αυτόν τον μήνα, καθώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς έχει επεκταθεί σε μια ναυτική σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα μεταξύ των ΗΠΑ και των μαχητών Χούτι που πρόσκεινται στο Ιράν, η οποία έχει διαταράξει τις ναυτιλιακές διαδρομές των δεξαμενόπλοιων πετρελαίου και φυσικού αερίου και έχει αυξήσει το κόστος παράδοσης. Άλλες ιρανικές μαχητικές ομάδες στην περιοχή έχουν επίσης πλήξει αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, τη Συρία και την Ιορδανία.

Αναμένεται αύξηση πάνω από 7% σε μπρεντ και αργού τον Ιανουάριο

Τόσο το μπρεντ όσο και του αργού αναμένεται να αυξηθούν πάνω από 7% τον Ιανουάριο. Παρόλα αυτά, οι διευρυνόμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή δεν έχουν σταματήσει την πραγματική παραγωγή και οι ανησυχίες για χαμηλότερη αύξηση της ζήτησης πετρελαίου έχουν μετριάσει τα κέρδη από τις γεωπολιτικές ανησυχίες.

«Το κύριο ζήτημα με το να γίνουμε εντελώς ανοδικοί για το αργό πετρέλαιο εδώ είναι ότι η τεχνική εικόνα παραμένει πτωτική και δεν έχει ακόμη προλάβει να καλύψει τα πρόσφατα γεγονότα», συμπεριλαμβανομένης μιας θανατηφόρας επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά αμερικανικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο Tony Sycamore, αναλυτής αγοράς της IG.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι έχει αποφασίσει πώς θα απαντήσει στην επίθεση χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά πρόσθεσε ότι θέλει να αποφύγει έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, η Χαμάς δήλωσε την Τρίτη ότι έλαβε και μελετά πρόταση για κατάπαυση του πυρός στις μάχες στη Γάζα. Φαινόταν να είναι η πιο σοβαρή ειρηνευτική πρωτοβουλία μετά την πρώτη και μοναδική σύντομη κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο, η οποία κατέρρευσε τον Νοέμβριο.

Αλλά η Sycamore δήλωσε ότι η αγορά ανησυχεί ότι μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα δεν θα σταματούσε απαραίτητα τις επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Μεικτά τα στοιχεία για τα αποθέματα

Τα στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API) ήταν μεικτά. Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 2,5 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 26 Ιανουαρίου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του API. Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 600.000 βαρέλια και τα αποθέματα αποσταγμάτων μειώθηκαν κατά 2,1 εκατ. βαρέλια.

Τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης για τα αποθέματα πετρελαίου αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα την Τετάρτη.