Φρένο στα σχέδια για αύξηση δυναμικότητας αργού πετρελαίου από 12 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε 13 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, βάζει η κρατικά ελεγχόμενη Aramco της Σαουδικής Αραβίας, εν μέσω ευρύτερων ερωτημάτων της αγοράς σχετικά με το μέλλον της ζήτησης του «μαύρου χρυσού».

Σε ανακοίνωσή του, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο ανέφερε ότι έλαβε εντολή από το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας να διατηρήσει τη μέγιστη βιώσιμη δυναμικότητά του (MSC) σε 12 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και να μην συνεχίσει να την αυξάνει στα 13 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Σημειώνεται ότι η MSC καθορίζεται από το κράτος σύμφωνα με τον νόμο περί υδρογονανθράκων, που θεσπίστηκε με το βασιλικό διάταγμα M/37, με ημερομηνία 20/12/2017. Η Εταιρεία θα επικαιροποιήσει την καθοδήγησή της για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το σύνολο του έτους 2023 τον Μάρτιο.

Η Aramco, η οποία εισήλθε στο χρηματιστήριο το 2019, δεν αποκάλυψε τον λόγο πίσω από την απόφαση του υπουργείου και δήλωσε ότι θα επικαιροποιήσει τις κατευθυντήριες γραμμές της για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του έτους 2023 τον Μάρτιο.

Εκείνη την περίοδο, το βασίλειο είχε εμπλακεί σε εντάσεις με τη Ρωσία για το μερίδιο αγοράς, πριν το Ριάντ και η Μόσχα αποκαταστήσουν τη συνεργασία για τα επίπεδα παραγωγής τον Μάιο του 2020. Οι δύο χώρες αποτελούν μέρος του συνασπισμού του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του, γνωστού ως OPEC+.

Η σημερινή ανακοίνωση της Aramco έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τις προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου παγκοσμίως, δεδομένης της προοδευτικής παγκόσμιας μετάβασης προς την απεξάρτηση από τον άνθρακα που ρίχνει σκιά στα μακροπρόθεσμα επενδυτικά σχέδια στα ορυκτά καύσιμα.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2023 σε 101,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, ο ΙΕΑ σημείωσε ότι αυτό «κρύβει τον αντίκτυπο μιας περαιτέρω αποδυνάμωσης του μακροοικονομικού κλίματος».

«Η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης το 4ο τρίμηνο του 23 αναθεωρήθηκε προς τα κάτω κατά σχεδόν 400 kb/d, με την Ευρώπη να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της μείωσης», δήλωσε ο ΙΕΑ.

«Η επιβράδυνση αναμένεται να συνεχιστεί το 2024, με τα παγκόσμια κέρδη να μειώνονται στο μισό σε 1,1 mb/d, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ παραμένει κάτω από την τάση στις μεγάλες οικονομίες».

Νωρίτερα, οι τιμές του αργού τύπου Brent για παράδοση Μαρτίου ήταν αυξημένες κατά 0,24% από την προηγούμενη τιμή κλεισίματος στα 82,60 δολάρια ανά βαρέλι. Τα συμβόλαια WTI για παράδοση Μαρτίου σημείωναν άνοδο 0,35% στα 77,05 δολάρια ανά βαρέλι.