Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη (30/1), μετά από πτώση άνω του 1% στην προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στην κύρια παραγωγική περιοχή της Μέσης Ανατολής τροφοδότησε τις ανησυχίες για την προσφορά.

Νωρίτερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Μπρεντ αυξήθηκαν κατά 7 σεντς ή 0,07% στα 82,46 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημείωνε άνοδο 15 σεντς ή 0,31% στα 76,93 δολάρια το βαρέλι.

Και τα δύο συμβόλαια σημείωσαν πτώση άνω του 1 δολαρίου τη Δευτέρα, καθώς η εμβάθυνση της κρίσης στον τομέα των ακινήτων τροφοδότησε τις ανησυχίες για τη ζήτηση από την Κίνα, τον μεγαλύτερο καταναλωτή αργού στον κόσμο, αφού δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ διέταξε την εκκαθάριση του γίγαντα ακινήτων China Evergrande Group.

«Η τιμή του πετρελαίου που διαπραγματεύεται πάνω από τα 80 δολάρια ΗΠΑ/βαρέλι τιμολογεί και πάλι κάποιο ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου, καθώς συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αυτό θα μπορούσε να εξασθενήσει μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες, εάν δεν υπάρξει ισχυρή αντίδραση από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας ενεργειακού τομέα της DBS Bank, Suvro Sarkar.

«Εάν επιδεινωθεί σε μια αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ιράν και αυστηρότερες κυρώσεις, τότε βλέπουμε ότι το εύρος των 80-100 δολαρίων ΗΠΑ/βαρέλι για το πετρέλαιο θα διατηρηθεί για κάποιο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον υποσχέθηκε να λάβει «όλες τις απαραίτητες ενέργειες» για να υπερασπιστεί τα στρατεύματά της μετά τη φονική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Ιορδανία από μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν, τον πρώτο θάνατο Αμερικανών στρατιωτικών από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Γάζας, θέτοντας τις αγορές σε νευρικότητα.

Ευάλωτες οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν

«Εάν οι εντάσεις ΗΠΑ-Ιράν κλιμακωθούν, ιδίως μέσω μιας άμεσης αντιπαράθεσης, αυξάνεται ο κίνδυνος να επηρεαστεί αρνητικά ο εφοδιασμός του Ιράν με πετρέλαιο. Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν είναι πιθανότατα οι πιο ευάλωτες μέσω της δυνητικά μεγαλύτερης επιβολής των κυρώσεων», δήλωσε ο αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia, Vivek Dhar, σε σημείωμά του.

Το Ιράν εξήγαγε 1,2-1,6 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα μέχρι το μεγαλύτερο μέρος του 2023, πρόσθεσε ο Dhar, που αντιπροσωπεύει το 1-1,5% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.

Περιορίζοντας τα κέρδη, ωστόσο, ήταν οι ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας της Κίνας και τυχόν πιθανές επιπτώσεις από την εντολή εκκαθάρισης της Evergrande, ανέφεραν οι αναλυτές.

Η εντολή εκκαθάρισης μπορεί να «προκαλέσει αρνητικές προεκτάσεις» στις αγορές μετοχών και ακινήτων, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούσαν να εμβαθύνουν τους αποπληθωριστικούς κινδύνους στην Κίνα, μειώνοντας τις προοπτικές ζήτησης για το πετρέλαιο, δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής αγοράς της OANDA, Kelvin Wong.

Από την πλευρά της προσφοράς, ενώ η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ την 1η Φεβρουαρίου ήταν απίθανο να λάβει απόφαση σχετικά με την πολιτική πετρελαίου που θα ακολουθήσει η ομάδα για τον Απρίλιο, οι αναλυτές ελπίζουν ότι θα μπορούσε ακόμη να ρίξει κάποιο φως στα σχέδια παραγωγής.

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του μεγαλύτερου παραγωγού στον κόσμο, η Aramco σε μια ένδειξη για τις μελλοντικές προοπτικές της ζήτησης, δήλωσε ότι έλαβε οδηγία από το υπουργείο Ενέργειας να διατηρήσει τη μέγιστη βιώσιμη παραγωγική της ικανότητα στα 12 εκατ. βαρέλια ημερησίως και να μην συνεχίσει να την αυξάνει στα 13 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

«Πρέπει να δούμε περισσότερους θεμελιώδεις παράγοντες για την τόνωση των τιμών του πετρελαίου, διαφορετικά, το αργό πετρέλαιο WTI μπορεί να βρεθεί υπό καθοδική πίεση στα 80 δολάρια», δήλωσε ο αναλυτής Leon Li της CMC Markets με έδρα τη Σαγκάη.