Διακυμάνσεις καταγράφονται στις τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη, που οφείλονται στην κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων, τις ανησυχίες για τη χλιαρή ζήτηση και το ισχυρότερο δολάριο.

Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα Μαρτίου για το αργό τύπου Brent αυξήθηκε κατά 4 σεντς στα 79,59 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα την Τετάρτη. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημείωσε επίσης άνοδο 4 σεντς στα 74,41 δολάρια το βαρέλι.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 6,67 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 19 Ιανουαρίου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του American Petroleum Institute την Τρίτη. Τα αποθέματα βενζίνης, ωστόσο, αυξήθηκαν κατά 7,2 εκατ. βαρέλια, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για τη ζήτηση καυσίμων στον κορυφαίο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.

Σε ανακοίνωσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) ανακοίνωσε ότι η αιολική, η ηλιακή και η πυρηνική ενέργεια, ενέργεια, δηλαδή, που παράγεται από πηγές χαμηλών εκπομπών, θα είναι αρκετή για να καλύψει την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για τα επόμενα τρία χρόνια, προσθέτοντας ότι οι εκπομπές μειώνονται.

Το ισχυρότερο δολάριο των ΗΠΑ επιβάρυνε επίσης τις τιμές του πετρελαίου, καθώς η ζήτηση από αγοραστές σε άλλα νομίσματα υποχωρεί, καθώς πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για το πετρέλαιο σε δολάρια.

Ο δείκτης δολαρίου κυμάνθηκε κοντά σε υψηλό έξι εβδομάδων έναντι του των κυριότερων ομολόγων του την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές εδραίωσαν τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια ενόψει της ανθεκτικής αμερικανικής οικονομίας.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις επηρεάζουν τις πωλήσεις στο αργό

«Χωρίς τις τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις, πιστεύουμε ότι το αργό θα πωλούσε σημαντικά. Με την πάροδο του χρόνου, αναμένουμε ότι τα ασφάλιστρα κινδύνου προσφοράς θα αποσυνδεθούν από τον κίνδυνο σύγκρουσης, κατ’ αναλογία με τη Ρωσία-Ουκρανία», δήλωσε ο Vikas Dwivedi, παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής ενέργειας της Macquarie, σε σημείωμά του.

«Αν δεν υπάρξει κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, αναμένουμε ότι η τιμή του αργού θα παραμείνει στο τρέχον εύρος τιμών για το 1ο τρίμηνο του 24ου τριμήνου. Δεν προβλέπουμε απώλεια προσφοράς», δήλωσε ο Dwivedi.

Ένας συνασπισμός 24 κρατών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου διεξήγαγε νέα πλήγματα κατά μαχητών Χούθι στην Υεμένη την Τρίτη. Τα πλήγματα είχαν ως στόχο να σταματήσουν τις επιθέσεις των Χούθι στο παγκόσμιο εμπόριο, ανέφερε η Βρετανία σε κοινή ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν, Χούθι έχουν πραγματοποιήσει 26 επιθέσεις από τα τέλη Νοεμβρίου κατά της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα, μια ναυτιλιακή οδό που χρησιμοποιείται από περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου πριν από τις επιθέσεις.

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν επίσης πλήγματα κατά παραστρατιωτικών που συνδέονται με το Ιράν στο Ιράκ την Τρίτη, μετά από επίθεση σε ιρακινή αεροπορική βάση στην οποία τραυματίστηκαν αμερικανικές δυνάμεις.

Από την πλευρά της προσφοράς, η πετρελαιοπηγή Sharara της Λιβύης με δυναμικότητα 300.000 bpd ξεκίνησε εκ νέου στις 21 Ιανουαρίου μετά από μια παύση που σχετιζόταν με διαμαρτυρίες από τις αρχές Ιανουαρίου.

Αλλού, η τρίτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός πολιτεία των ΗΠΑ, η Βόρεια Ντακότα, επανέφερε σε λειτουργία μέρος της παραγωγής πετρελαίου μετά από διακοπή που σχετιζόταν με τις καιρικές συνθήκες, δήλωσε η αρχή αγωγών της πολιτείας. Αλλά η παραγωγή εξακολουθούσε να είναι μειωμένη έως και 300.000 βαρέλια την ημέρα (bpd). Στα μέσα Ιανουαρίου, η παραγωγή είχε αποδυναμωθεί έως και 425.000 βαρέλια ημερησίως λόγω του ακραίου ψύχους.