Η Ρωσία έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής αργού πετρελαίου της Κίνας για το 2023, ξεπερνώντας τη Σαουδική Αραβία, όπως έδειξαν τα στοιχεία το Σάββατο (20/1), καθώς ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου παγκοσμίως αψήφησε τις δυτικές κυρώσεις για να αγοράσει τεράστιες ποσότητες σε έκπτωση.

Σύμφωνα με το Euractiv, η Ρωσία απέστειλε πέρυσι στην Κίνα 107,02 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αργού πετρελαίου σημειώνοντας ρεκόρ, καθώς αντιστοιχούν σε 2,14 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), όπως έδειξαν τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων, πολύ περισσότερο από άλλους μεγάλους εξαγωγείς πετρελαίου, όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράκ.

Οι εισαγωγές από τη Σαουδική Αραβία, που ήταν πριν ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Κίνας, μειώθηκαν κατά 1,8% σε 85,96 εκατομμύρια τόνους, καθώς το ρωσικό αργό πετρέλαιο ήταν φτηνότερο και ο πετρελαϊκός γίγαντας της Μέσης Ανατολής έχασε μερίδιο αγοράς.

Καθώς η Ρωσία είχε αποκλειστεί από πολλούς διεθνείς αγοραστές μετά τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, το ρωσικό αργό πετρέλαιο διαπραγματευόταν με σημαντικές εκπτώσεις σε σχέση με τους διεθνείς δείκτες αναφοράς για μεγάλο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Η αυξανόμενη ζήτηση από τα κινεζικά και ινδικά διυλιστήρια για το μειωμένο πετρέλαιο αύξησε την τιμή του ρωσικού αργού ESPO μέχρι το 2023, ξεπερνώντας το ανώτατο όριο τιμών των 60 δολαρίων το βαρέλι που επέβαλε η Ομάδα των Επτά τον Δεκέμβριο του 2022.

Τα φορτία αργού ESPO για παράδοση τον Δεκέμβριο τιμολογήθηκαν με έκπτωση περίπου 50 σεντς έως 20 σεντς ανά βαρέλι στο σύστημα αναφοράς ICE Brent, έναντι πριμοδότησης 1 δολαρίου για τα φορτία παράδοσης του Οκτωβρίου και έκπτωσης 8,50 δολαρίων για τα φορτία που παραδόθηκαν τον Μάρτιο, σύμφωνα με εμπορικές πηγές.

Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία αύξησε τις τιμές για το Arab Light που φέρει την υπογραφή της από τον Ιούλιο, ωθώντας ορισμένα διυλιστήρια να αναζητήσουν φθηνότερα φορτία.

Για να στηρίξουν τις τιμές, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, δύο από τους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, ανακοίνωσαν περικοπές στην παραγωγή και τις εξαγωγές πέρυσι. Η Σαουδική Αραβία μετακυλίει τις περικοπές παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως αυτό το τρίμηνο, ενώ η Ρωσία δήλωσε ότι θα εμβαθύνει τη μείωση των εξαγωγών της φέτος σε 500.000 βαρέλια ημερησίως από 300.000 βαρέλια ημερησίως.

Η Κίνα αποφεύγει τις δυτικές κυρώσεις

Τα κινεζικά διυλιστήρια χρησιμοποιούν ενδιάμεσους εμπόρους για να χειριστούν τη μεταφορά και την ασφάλιση του ρωσικού αργού για να αποφύγουν την παραβίαση των δυτικών κυρώσεων. Οι αγοραστές χρησιμοποιούν επίσης τα ύδατα στα ανοικτά της Μαλαισίας ως σημείο μεταφόρτωσης για φορτία που υπόκεινται σε κυρώσεις από το Ιράν και τη Βενεζουέλα. Οι εισαγωγές που χαρακτηρίζονται ως προερχόμενες από τη Μαλαισία αυξήθηκαν κατά 53,7% πέρυσι.

Η Κίνα δεν ανέφερε καμία επίσημη αποστολή αργού πετρελαίου από τη Βενεζουέλα τον Δεκέμβριο, παρά τη χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Καράκας τον Οκτώβριο, μετά από συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και της πολιτικής αντιπολίτευσης.

Οι αποστολές προς την Κίνα από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν πέρυσι κατά 81,1% πέρυσι παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον, καθώς αυξήθηκε η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ. Οι συνολικές εισαγωγές αργού της Κίνας για το 2023 αυξήθηκαν σε ρεκόρ 563,99 εκατομμυρίων μετρικών τόνων, που ισοδυναμούν με 11,28 εκατομμύρια bpd.