Ο ΟΠΕΚ επέμεινε την Τετάρτη στην πρόβλεψή του για σχετικά ισχυρή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 και δήλωσε ότι το 2025 θα σημειωθεί ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της χρήσης πετρελαίου, ειδικά από την Κίνα και τη Μέση Ανατολή, σε μια πρόβλεψη νωρίτερα από ό,τι συνήθως.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, σε μηνιαία έκθεσή του, δήλωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,85 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2025. Για το 2024, ο ΟΠΕΚ βλέπει αύξηση της ζήτησης κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, η οποία παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η πρόβλεψη για το 2025 είναι η πρώτη του ΟΠΕΚ στη μηνιαία έκθεσή του. Ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι η δημοσίευσή της νωρίτερα από το συνηθισμένο αποσκοπεί στην παροχή μακροπρόθεσμης καθοδήγησης για την αγορά.

«Η ανάληψη υποχρέωσης να υπερβούμε τον προηγουμένως καθιερωμένο χρονικό ορίζοντα των βραχυπρόθεσμων προβλέψεων χρησιμεύει για την υποστήριξη της κατανόησης της δυναμικής της αγοράς», αναφέρει ο ΟΠΕΚ στην έκθεση.

Ο ΟΠΕΚ έχει προβλέψει σταθερά ισχυρότερη αύξηση της ζήτησης για το 2024 από ό,τι άλλοι προβλέποντες, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA). Οι δύο οργανισμοί έχουν συγκρουστεί τα τελευταία χρόνια για θέματα όπως η μακροπρόθεσμη ζήτηση και η ανάγκη για επενδύσεις σε νέες προμήθειες.

Στην έκθεση του ΟΠΕΚ σημειώνεται επίσης ότι η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ αυξήθηκε ελαφρώς τον Δεκέμβριο με επικεφαλής τη Νιγηρία, παρά τις συνεχιζόμενες περικοπές παραγωγής από την ευρύτερη συμμαχία ΟΠΕΚ+ για τη στήριξη της αγοράς.