Οι τιμές του πετρελαίου ήταν μεικτές την Τρίτη, μετά τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς οι ευρύτερες οικονομικές ανησυχίες υπερίσχυσαν των συνεχιζόμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή που οδήγησαν σε περισσότερες εκτροπές δεξαμενόπλοιων.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent κέρδισαν 3 σεντς, ή περίπου 0,04%, στα 78,15 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο είχε διαμορφωθεί 14 σεντς χαμηλότερα τη Δευτέρα. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημείωνε πτώση 23 σεντς ή 0,32% στα 72,45 δολάρια ανά βαρέλι, μετά την αργία στις ΗΠΑ τη Δευτέρα.

«Οι φόβοι για ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη επιβάρυναν το κλίμα σε όλο το σύμπλεγμα των εμπορευμάτων. Αυτό συνέβη παρά τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ σε σημείωμα πελάτη.

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σε χαμηλό ενός μήνα, τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών υποχώρησαν και το δολάριο αυξήθηκε την Τρίτη, καθώς τα σχόλια των κεντρικών τραπεζιτών μετρίασαν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων, ενόψει της ομιλίας του Κρίστοφερ Γουόλερ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τις οικονομικές προοπτικές την Τρίτη.

Κίνα: Ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου

Ορισμένες ανησυχίες σχετικά με το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η ζήτηση της Κίνας βραχυπρόθεσμα, αφού η κεντρική τράπεζα της χώρας άφησε αμετάβλητο το μεσοπρόθεσμο επιτόκιο πολιτικής (MLF) τη Δευτέρα, επιβάρυναν επίσης τις τιμές του πετρελαίου.

«Η χθεσινή άρνηση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, PBoC, να θεσπίσει μείωση του 1ετούς επιτοκίου MLF μείωσε τις προσδοκίες για πιο έντονα μέτρα τόνωσης της οικονομίας από τους κορυφαίους φορείς χάραξης πολιτικής της Κίνας, γεγονός που με τη σειρά του οδήγησε σε ένα πιο αδύναμο αφήγημα για τη ζήτηση του πετρελαίου που περιόρισε την περαιτέρω δυνητική άνοδο», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής αγορών της OANDA, Κέλβιν Γουόνγκ.

ΗΠΑ: Η παραγωγή πετρελαίου στη Β. Ντακότα έχει μειωθεί έως 425.000 βαρέλια την ημέρα

Εν τω μεταξύ, ο εξαιρετικά ψυχρός καιρός στις ΗΠΑ που θα μπορούσε να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου και να επηρεάσει επίσης τις λειτουργίες των μεγάλων διυλιστηρίων ήταν επίσης στο επίκεντρο, ανέφεραν οι αναλυτές.

Η παραγωγή πετρελαίου στη Βόρεια Ντακότα έχει ήδη μειωθεί κατά 400.000 έως 425.000 βαρέλια την ημέρα λόγω του ακραίου ψύχους και των σχετικών λειτουργικών προβλημάτων.

«Προς το παρόν, το κλίμα αναμονής στην αγορά πετρελαίου είναι σχετικά βαρύ, με την κλιμάκωση των γεωπολιτικών συγκρούσεων να αντισταθμίζεται από την (προηγούμενη) συσσώρευση αποθεμάτων (στις ΗΠΑ)», δήλωσε ο αναλυτής της CMC Markets, Λέον Λι.

Τα επίσημα στοιχεία για τα αποθέματα από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ αναμένονται την Πέμπτη, με καθυστέρηση μιας ημέρας αυτή την εβδομάδα λόγω της αργίας της Δευτέρας.

Χούθι: Θα συμπεριλάβουν στους στόχους τους και αμερικανικά πλοία

Στη Μέση Ανατολή, το κίνημα Χούθι της Υεμένης θα επεκτείνει τους στόχους του στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας για να συμπεριλάβει και αμερικανικά πλοία, δήλωσε τη Δευτέρα αξιωματούχος της συμμαχικής με το Ιράν ομάδας, καθώς ορκίστηκε να συνεχίσει τις επιθέσεις μετά τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα στις τοποθεσίες του στην Υεμένη.

Περισσότερα πετρελαιοφόρα απομακρύνθηκαν από τη νότια Ερυθρά Θάλασσα τη Δευτέρα λόγω των διαταραχών, αυξάνοντας το κόστος της ναυτιλίας και τον χρόνο που χρειάζεται για να μεταφερθεί το πετρέλαιο από το ένα μέρος στο άλλο.