Μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας στο ertnews για τα νέα θαλάσσια πάρκα της χώρας, ο κ. Παπασταύρου δήλωσε: «Σήμερα η χώρα μας κάνει ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των θαλασσών μας. Από σήμερα ξεκινάμε μια προσπάθεια να έχουμε έναν δείκτη προστασίας σε πάνω από 35% των χωρικών μας υδάτων — μια υποχρέωση που προβλέπει να φτάσουμε το 30% έως το 2030. Εμείς θα το ολοκληρώσουμε στο 35% και παραπάνω, ήδη από το 2026». Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Οι ανθρώπινες δραστηριότητες, τόσο στις παράκτιες περιοχές όσο και στη μικρή αλιεία, συνεχίζονται. Δημιουργείται ένας νέος κύκλος δραστηριοτήτων για τον τουρισμό, ο οποίος ενδιαφέρεται να έχει περιοχές που είναι προστατευμένες. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην τουριστική ανάπτυξη — μόνο όσον αφορά συγκεκριμένα είδη και συγκεκριμένες περιόδους. Για παράδειγμα, τον Απρίλιο και τον Μάιο που γεννούν τα ψάρια, αυτοί οι περιορισμοί οδηγούν στην αναζωογόνηση του θαλάσσιου πλούτου. Δεν θα υπάρξει περιορισμός στις κρουαζιέρες».
Πρόσθεσε, επίσης, πως «θα απαγορεύεται η μηχανότρατα, η οποία προκαλεί καταστροφικές συνέπειες στα λιβάδια της Ποσειδωνίας. Η προστασία του οικοτόπου εκεί μας ενδιαφέρει από πολλές πλευρές, γιατί συσσωρεύεται εκεί το διοξείδιο του άνθρακα. Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώνεται στις 22 Σεπτεμβρίου. Ολοκληρώνονται οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, κατατίθεται το Προεδρικό Διάταγμα και τίθεται σε εφαρμογή τους επόμενους 8–10 μήνες. Με τα δύο αυτά πάρκα ξεπερνάμε τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού και φτάνουμε τον στόχο του 2030 πολύ πιο νωρίς. Στην απαγόρευση της μηχανότρατας είμαστε πρωτοπόροι· μας ακολουθούν η Δανία και η Σουηδία. Η άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας και δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης».
«Με βάση τις συζητήσεις που έχω, θεωρώ ότι και η Chevron και άλλες εταιρείες θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τα συγκεκριμένα οικόπεδα», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, αναφορικά με τα θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης. «Παρατηρείται μια ρητορική από πλευράς Λιβύης, αλλά σε σχέση με τον δικό της διεθνή διαγωνισμό τηρεί απαρέγκλιτα τη μέση γραμμή», πρόσθεσε και ανέφερε πως «η χώρα μας, με αυτοπεποίθηση και σχεδιασμό, προχωρά στην ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων, και η πιθανή συμμετοχή της Chevron και η ανάδειξή της ως ανάδοχος στον διαγωνισμό θα έδειχνε τη de facto αναγνώριση, και από το εξωτερικό, των δικαιωμάτων μας».
Διαβάστε ακόμη