Είναι γεγονός: η κλιματική αλλαγή αυξάνει σημαντικά τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, αποκαλύπτει πρόσφατη μελέτη ερευνητών του Κέντρου Υπερυπολογιστών της Βαρκελώνης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ομάδα ανέλυσε 16 ακραία καιρικά φαινόμενα από το 2022 έως το 2024, συνδέοντάς τα άμεσα με την απότομη αύξηση του κόστους των τροφίμων, όπως το μαρούλι, τα λαχανικά και το ελαιόλαδο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Μεταξύ των πιο εντυπωσιακών παραδειγμάτων είναι μια αύξηση 300% στις τιμές των μαρουλιών στην Αυστραλία, που προκλήθηκε από τις πλημμύρες-ρεκόρ στις αρχές του 2022. Οι πλημμύρες ήταν οι πιο δαπανηρές στην Αυστραλία και η πέμπτη πιο ακριβή καταστροφή συνολικά. Το μαρούλι που κάποτε πωλούνταν προς 2,80 δολάρια Αυστραλίας αυξήθηκε σε σχεδόν 12 δολάρια Αυστραλίας, γεγονός που ώθησε ακόμη και αλυσίδες fast-food όπως τα KFC να αντικαταστήσουν το λάχανο με τα μπιφτέκια.

Στις ΗΠΑ, οι τιμές των λαχανικών αυξήθηκαν πάνω από 80% το 2022. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Καλιφόρνια βίωσε την ξηρότερη τριετία που έχει καταγραφεί ποτέ, αφήνοντας σχεδόν 1 εκατομμύριο στρέμματα καλλιεργήσιμης γης ακαλλιέργητα και δημιουργώντας 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε διαφυγόντα έσοδα από τις καλλιέργειες. Ταυτόχρονα, η έλλειψη νερού στην Αριζόνα και οι επιπτώσεις του τυφώνα Ιαν στη Φλόριντα επιβάρυναν περαιτέρω την προσφορά.

Στην Ασία, ένας μαζικός καύσωνας ώθησε τις τιμές των κινεζικών λαχανικών πάνω από 40%, ενώ το λάχανο νάπα της Νότιας Κορέας έγινε 70% ακριβότερο, απειλώντας την παραγωγή του kimchi, ενός εθνικού βασικού προϊόντος.

Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές τιμές του ελαιολάδου αυξήθηκαν κατά 50% και τα βρετανικά νοικοκυριά πλήρωσαν περίπου 361 λίρες (484 δολάρια) περισσότερο για ψώνια το 2022-2023 λόγω της αύξησης των τιμών λόγω του κλίματος, σύμφωνα με τη Μονάδα Πληροφοριών για την Ενέργεια και το Κλίμα (Energy and Climate Intelligence Unit).

Ενώ τα βραχυπρόθεσμα καιρικά σοκ προκαλούν συνήθως προσωρινές αιχμές στις τιμές, ορισμένες επιπτώσεις μπορεί να παραμείνουν. Οι τιμές του καφέ και των βοοειδών, για παράδειγμα, αναμένεται να παραμείνουν υψηλές μακροπρόθεσμα λόγω των ιδιαίτερων κλιματικών και εδαφικών τους απαιτήσεων. Οι προθεσμιακές τιμές και για τα δύο αυξάνονται σταθερά από το 2020, σε αντίθεση με πιο ευέλικτες καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι.

Ο συγγραφέας της μελέτης Max Kotz προειδοποιεί ότι «οι πρωτοφανείς συνθήκες πρόκειται να γίνουν όλο και πιο συχνές», με τη ζέστη, την ξηρασία και τις πλημμύρες να αυξάνονται σε συχνότητα. Η έκθεση καλεί τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν πολιτικές στήριξης των καταναλωτών και να επενδύσουν σε τεχνολογίες πρόβλεψης και προσαρμογής, όπως η άρδευση. Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παραμένει το πιο κρίσιμο βήμα για τον περιορισμό του μακροπρόθεσμου πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων.

Διαβάστε ακόμη