Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δαπανήσει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ (3,71 δισεκατομμύρια δολάρια) για την προστασία των ωκεανών και την προώθηση της βιωσιμότητας μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών φέτος, δήλωσε την Τρίτη ο κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ για το περιβάλλον, σύμφωνα με το Reuters.

Οι 40 δεσμεύσεις κυμαίνονται από την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης έως τη στήριξη της βιώσιμης αλιείας και τις επενδύσεις στη λεγόμενη γαλάζια οικονομία – τη βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων και γλυκών υδάτινων πόρων για οικονομική δραστηριότητα.

Οι δεσμεύσεις ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της ετήσιας διάσκεψης “Our Ocean Conference” που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα και στην οποία συμμετείχαν περίπου 120 χώρες.

«Ο ωκεανός είναι μέρος του εαυτού μας και αποτελεί κοινή μας ευθύνη», δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για το περιβάλλον, τους ωκεανούς και την αλιεία Virginijus Sinkevicius.

Οι δεσμεύσεις περιλαμβάνουν τη στήριξη 14 επενδύσεων και μίας μεταρρύθμισης στον τομέα της βιώσιμης αλιείας στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Πολωνία και την Πορτογαλία αξίας περίπου 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ και 980 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ (RRF) που θα χρησιμοποιηθεί στην Κύπρο, τη Φινλανδία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία για τη στήριξη τεσσάρων επενδύσεων και δύο μεταρρυθμίσεων για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης. Άλλες πρωτοβουλίες αποσκοπούν στο να βοηθήσουν τις αφρικανικές χώρες να αναπτύξουν τη γαλάζια οικονομία τους.

Περισσότερες από 400 νέες δεσμεύσεις ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, δήλωσε τη Δευτέρα αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης στο Reuters, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι θερμοκρασίες των ωκεανών σημείωσαν ρεκόρ τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που χρονολογούνται από το 1979. Η υπεραλίευση και η πλαστική ρύπανση αποτελούν επίσης μεγάλες απειλές για τους ωκεανούς.

Η διάσκεψη έχει κινητοποιήσει περισσότερες από 2.160 δεσμεύσεις αξίας περίπου 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την έναρξή της το 2014.