Η πρωτοβουλία COSMOTE BLUE για την προστασία των ελληνικών θαλασσών και τη δημιουργία ενός βιώσιμου θαλάσσιου οικοσυστήματος κατέγραψε τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ξεκίνησε από την COSMOTE το 2023 σε συνεργασία με την κοινωνική επιχείρηση «ΕΝΑΛΕΙ», η οποία συλλέγει με την υποστήριξη της αλιευτικής κοινότητας τη θαλάσσια πλαστική ρύπανση από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Από την έναρξη της πρωτοβουλίας COSMOTE BLUE, οι αλιευτικές κοινότητες του Θερμαϊκού, της Χαλκιδικής και του Αργοσαρωνικού Κόλπου πραγματοποίησαν δράσεις καθαρισμού και συνέλεξαν 34 τόνους πλαστικού από τις θαλάσσιες περιοχές και ακτές με 40 αλιευτικά σκάφη. Παράλληλα, 190 επαγγελματίες αλιείς εκπαιδεύτηκαν σε βιώσιμες μεθόδους αλιείας και ορθές πρακτικές καθαρισμού των θαλασσών και των ακτών.

Η ποσότητα των τριάντα τεσσάρων τόνων πλαστικού, με τη μορφή πλαστικών μπουκαλιών, θα μπορούσε να καλύψει 15 γήπεδα ποδοσφαίρου. Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, 19,5 τόνοι, περισσότεροι από τους μισούς από τους 34 τόνους που συλλέχθηκαν, ανακυκλώθηκαν και μετατράπηκαν σε νέα προϊόντα, όπως κάλτσες, παπούτσια και έπιπλα. Οι εργαζόμενοι της COSMOTE Τεχνικές Υπηρεσίες συμμετείχαν επίσης στον καθαρισμό της παραλίας της Σαλαμίνας, ενώνοντας τις δυνάμεις τους για τους στόχους της πρωτοβουλίας COSMOTE BLUE.

Η κ. Ντέπυ Τζιμέα, Εκτελεστική Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας του Ομίλου ΟΤΕ, δήλωσε τα εξής: «Με χαρά βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας COSMOTE BLUE, που αποτελεί τη δέσμευσή μας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Ελλάδας. Οι θάλασσές μας αποτελούν πηγή ζωής και ευημερίας για τη χώρα και πρέπει να τις προστατεύσουμε. Μέσα από τη συνεργασία μας με την “ΕΝΑΛΕΙΑ”, συμβάλλουμε στην προστασία των θαλασσών τόσο με τον καθαρισμό και τη συλλογή πλαστικών όσο και με την εκπαίδευση επαγγελματιών αλιέων, κάνοντας τη διαφορά στη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Για να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους, βελτιώνουμε το θετικό μας αποτύπωμα μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος».

Το 2024, η εκπαίδευση της αλιευτικής κοινότητας και ο καθαρισμός ακτών και μαρινών θα συνεχιστεί στις ίδιες περιοχές και θα επεκταθεί στην Κρήτη (Χανιά, Ηράκλειο, Αγ. Νικόλαος).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το 2025, η πρωτοβουλία COSMOTE BLUE αναμένεται να έχει:
συλλέξει 90 τόνους πλαστικού από τις θαλάσσιες περιοχές του Θερμαϊκού, της Χαλκιδικής, του Αργοσαρωνικού Κόλπου και της Κρήτης, εκπαιδεύσει περισσότερους από 200 αλιείς σε βιώσιμες μεθόδους αλιείας, ορθές πρακτικές καθαρισμού των θαλασσών και υπεύθυνη διαχείριση του αλιευτικού εξοπλισμού, ώστε να αποφευχθεί μελλοντικά η πλαστική ρύπανση από δίχτυα και άλλο εξοπλισμό μαζί με τη μείωση των ιχθυαποθεμάτων, ανακύκλωσε πάνω από 52 τόνους πλαστικού για μετατροπή σε νέα ανακυκλωμένα προϊόντα.

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η οποία περιλαμβάνει εκπαίδευση, καθαρισμό, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του πλαστικού. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία θα εμπλουτιστεί με νέες δράσεις, είναι η δημιουργία μακροπρόθεσμου περιβαλλοντικού και κοινωνικού αντίκτυπου στις πληγείσες περιοχές.

Η πρωτοβουλία COSMOTE BLUE ενισχύει τη συστηματική περιβαλλοντική δράση της COSMOTE στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, ως ένα ακόμη βήμα προς τη βιωσιμότητα και τη διαφύλαξη της ζωής στον πλανήτη. Γιατί ένας κόσμος με καθαρές θάλασσες είναι ένας καλύτερος κόσμος για όλους.