Στο ποσό ρεκόρ των 881 δισ. ευρώ ((948,75 δισ. δολάρια), ανήλθε η αξία των διαπραγματεύσιμων παγκόσμιων αγορών για τις άδειες διοξειδίου του άνθρακα (CO2) το 2023, καταγράφοντας αύξηση ύψους 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2022), σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησαν σήμερα οι αναλυτές της LSEG.

Πολλές χώρες και περιφέρειες έχουν ξεκινήσει ETS (Emissions Trading System), για να θέσουν μια τιμή στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να δώσουν κίνητρα στις εταιρείες να επενδύσουν σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα και να συμβάλουν στην επίτευξη των κλιματικών στόχων. Περίπου 12,5 δισ. μετρικοί τόνοι δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα άλλαξαν χέρια στις παγκόσμιες αγορές εκπομπών, παρόμοια με το 2022, αλλά οι τιμές ρεκόρ σε αρκετές αγορές όπως η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική ώθησαν τη συνολική αξία προς τα πάνω, σύμφωνα με την ετήσια επισκόπηση της αγοράς άνθρακα LSEG για το 2023.

Το ETS της ΕΕ είχε αξία 770 δισ.

Η πιο πολύτιμη αγορά άνθρακα στον κόσμο, το ETS της ΕΕ, είχε αξία περίπου 770 δισ. ευρώ πέρυσι, αυξημένη κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και αντιπροσωπεύοντας το 87% του παγκόσμιου συνόλου. Η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στο ETS της ΕΕ σημείωσε ρεκόρ άνω των 100 ευρώ τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά μειώθηκε προς το τέλος του 2023 εν μέσω της αδύναμης ζήτησης από τους βιομηχανικούς αγοραστές και τον τομέα της ενέργειας.

Αυτή η πτωτική τάση συνεχίστηκε και το 2024 με το συμβόλαιο αναφοράς να πέφτει κάτω από τα 60 ευρώ/τόνο. «Η οικονομική ανάπτυξη είναι πιθανό να παραμείνει υποτονική βραχυπρόθεσμα σε όλη την Ευρώπη και αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω καταστροφή της ζήτησης από πολλούς από τους βιομηχανικούς τομείς που καλύπτονται από το ETS της ΕΕ», αναφέρει η έκθεση.

Η αξία του ETS του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε κατά 22% σε 36,4 δισ. ευρώ, με τις τιμές να κυμαίνονται κατά μέσο όρο γύρω στα 65 ευρώ/τόνο, περίπου 34% χαμηλότερα από τον μέσο όρο του 2022, σύμφωνα με την έκθεση. Στη Βόρεια Αμερική οι τιμές σημείωσαν ρεκόρ πέρυσι στις κύριες αγορές συμμόρφωσης, φτάνοντας τα 39 δολάρια/τόνο στη Δυτική Πρωτοβουλία για το Κλίμα και πάνω από 15 δολάρια/τόνο στην Περιφερειακή Πρωτοβουλία για τα Αέρια του Θερμοκηπίου.

Οι τιμές στο εθνικό ETS της Κίνας σημείωσαν επίσης υψηλό ρεκόρ για το 2023, 80,51 γουάν (11,19 δολάρια) τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την έκθεση. Οι αγορές της Βόρειας Αμερικής είχαν συνολική αξία 71,4 δισ. ευρώ, ενώ η κινεζική αγορά είχε αξία 2,3 δισ. ευρώ.